5 minunăţii care ne aşteaptă în 2017

21 ianuarie 2017 19:28   Internațional
Ultima actualizare:

Aţi visat la nemurire? Poate, mâine, ştiinţa vi-o oferă pe tavă. Aţi visat să vă întoarce ţi în timp? Staţi pe loc şi mai “aveţi puţintică răbdare”. Trăim în cea mai accelerată epocă din istoria omenirii.

Lucrurile se schimbă într-un ritm halucinant şi omul asistă zilnic la descoperiri epocale. Click! vă prezintă cele cinci lucruri care vor schimba istoria începând cu 2017.

Trenul Hyperloop

Când mergi cu 1.200 de km/h distanţele par o nimica toată. Proiectul Hyperloop Pods dezvoltat de firma miliardarului Elon Musk (45 de ani, avere de 11,5 miliarde $), SpaceX, a fost lansat oficial în 2013. În 2015 a început concursul de proiecte, iar un an mai târziu a fost construit primul tub-şină în laboratoarele XpaceX din Hawthorne, California. Acesta are o lungime de 1,6 km, un diametru de 3,4 metri şi e realizat din oţel. Tubul e aproape vidat pentru a reduce frecarea şi trenul Hyperloop seamănă mai mult cu o maşină propulsată cu motoare electrice Tesla şi compresoare de aer. Între 27-29 ianuarie 2017 vor fi testate ultimele proiecte. Din vară conceptul va putea fi implementat în India, China sau Australia. La finele anului va fi testată şi prima linie subacvatică a Hyperloop. Cu un asemenea tren, practic, o călătorie din România în Italia durează până în două ore.

Transplantul de cap

Sună a filme cu zombie şi Frankenstein? Ei bine anul acesta operaţia revoluţionară a neurochirurgului italian Sergio Canavero va avea loc în premieră absolută. Reuşita ei deschide calea unor veritabile miracole în medicină, pentru că poate vindeca orice boală, mai puţin pe cele neurocerebrale. Pacientul este un ucrainean de 32 de ani, pe nume Vareli Spiridonov, care suferă de boala Werding-Hoffman care îi “topeşte” muşchii. El s-a oferit voluntar şi e gata să plătească peste 10 milioane $cât costă operaţia. Înainte de a fi decapitat, pacientul este răcit pentru a nu-i distruge celulele creierului în timpul transplantului. Coloana vertebrală va fi secţionată cu un bisturiu de diamant. Apoi fiecare nerv, fiecare venă în parte va fi ataşată corpului nou. 150 de medici din lume spun că operaţia care va avea loc în China, Marea Britanie sau Arabia Saudită are 90% şanse de succes. Operaţia are loc în decembrie.

Adidaşii biodegradabili

Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii o constituie deşeurile. Conform unor estimări realizate de comunitatea internaţională până în 2025 planeta va fi neîncăpătoare pentru cât gunoi producem. Compania Futurecraft Biofabric a creat în premieră mondială adidaşii 100% biodegradabili. Dacă îi arunci în apa oceanului se dizolvă cât ai zice “peşte” fără a afecta calitatea apei. Au fost produse până acum 7.000 de perechi şi anul acesta, în luna iunie, colecţia va fi oficial lansată publicului larg. Adidaşii sunt creaţi din substanţe organice, talpa are aceeaşi elasticitate şi rezistenţă ca una din cauciuc sau silicon iar materialul textil nu este tratat chimic.

Excursia pe Lună

Prima excursie privată organizată vreodată va avea loc în luna august a acestui an. Compania care organizează călătoria ne numeşte Moon Express şi are sediul în SUA. MoonEx a obţinut deja aprobarea de la autorităţile federale americane şi va încasa premiul de 20 de milioane puse la bătaie de Gogle pentru prima companie privată care va reuşi o aterizare perfectă pe satelitul natural al Pământului. Zborul din acest an va fi realizat cu participarea unor astronauţi experimentaţi care vor pilota o navă robotizată şi un modul selenar monovolum. După această reuşită se vor desfăşura perioduc curse comerciale pe Lună. O călătorie costă între 50 şi 80 de milioane $ şi durează 24 de ore.

Vaccinul anti-HIV

Veşti bune pentru bolnavii incurabil! Cercetătorii americani au reuşit să ajungă cu succes în faza a doua de testare a vaccinului SAV001, care a fost creat pentru a pune capăt şirului de peste 1,3 milioane de decese anuale cauzate de SIDA. Vaccinul foloseşte o versiune inactivă a virusului HIV pentru ca sistemul imunitar să poat reacţiona la atacul inamic al acestuia. 600 de voluntari din SUA s-au înscris în programul de testare care va începe în luna septembrie. După faza 1 de testare (pe cobai şi animale) rezultatele vaccinului au fost extrem de promiţătoare. În ultimii 20 de ani au fost înregistrate peste 41 de milioane de decese cauzate de SIDA. Vaccinul nu funcţionează momentan pentru cei care au virusul, însă în urma testărilor din toamnă, cercetătorii speră să descopere şi antidotul mult dorit de întreaga suflare.

Mai multe