76 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima. Japonia s-a recules într-o ceremonie fără public

6 august 2021 9:28   Internațional
Ultima actualizare:

Japonia a comemorat, vineri, bombardamentul atomic din 6 august 1945, de la Hiroshima, care s-a soldat cu moartea a 140.000 de persoane.

Supravieţuitori, rude şi câţiva deminitari străini au asistat la o ceremonie, dimineaţă, la Hiroshima (vestul Japoniei) pentru a onora victimele şi a face apel la pace în lume, notează AFP. Din cauza pandemiei, publicul larg a fost exclus de la ceremonie, ca şi în 2020, dar a putut urmări pe internet.

Participanţii, cu mască şi îmbrăcaţi în negru, au ţinut un minut de reculegere la ora 8.15 (joi 23.15 GMT), ora la care bomba atomică americană a fost lansată asupra oraşului acum 76 de ani. Această tragedie "a învăţat omenirea că din a ameninţa pe alţii pentru a te apăra nu câştigă nimeni", a declarat într-un discurs primarul din Hiroshima, Kazumi Matsui. Supravieţuitorii şi municipalitatea din Hiroshima au propus recent CIO să invite sportivii de la Jocurile Olimpice să se alăture minutului de reculegere de la Tokyo.

Dar preşedintele CIO Thomas Bach nu a fost de acord cu propunerea, răspunzând în schimb într-o scrisoare că ceremonia de închidere a JO, duminică, va oferi ocazia de a aduce omagiu tuturor victimelor evenimentelor tragice.

Hiroshima, 140.000 de morți

Bomba atomică de la Hiroshima a provocat moartea a 140.000 de oameni între august 1945 şi sfârşitul anului, şi cea lansată al Nagasaki, pe 9 august 1945, a făcut 74.000 de morţi în aceeaşi perioadă. Japonia a capitulat la 15 august 1945, punând astfel capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Ceremonia din acest an de la Hiroshima este prima după intrarea în vigoare în ianuarie a Tratatului internaţional ce interzice armele nucleare (TIAN). Acest tratat nu a fost semnat de cele nouă ţări care deţin arma atomică: Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord.

Citește și:

Nostradamus și Baba Vanga, previziuni sumbre pentru 2021: sărăcie şi catastrofe

Mai multe