A doua doză de vaccin Johnson are o eficacitate de 94%. Când trebuie administrată

22 septembrie 2021 8:56   Internațional
Ultima actualizare:

Johnson & Johnson (J&J) a anunţat marţi că administrarea unei a doua doze a vaccinului său pentru Covid-19, la două luni după prima doză, a crescut eficacitatea acestuia la 94% în Statele Unite, în cazul formelor moderate şi grave de boală, transmite Reuters.

O singură doză de vaccin J&J are o eficacitate de 70%.

Datele vor ajuta J&J să îşi argumenteze solicitarea adresată autorităţilor de reglementare americane pentru autorizarea unui rapel, chiar dacă producătorul farmaceutic susţine durabilitatea vaccinului său într-o singură doză, ca instrument de reducere a pandemiei globale.

Preşedintele american Joe Biden susţine administrare de rapeluri pe fondul creşterii numărului de spitalizări din cauza variantei Delta a coronaviruslui, iar J%J, singurul producător al unui vaccin într-o singură doză aprobat în SUA, a fost sub presiunea de a oferi dovezi referitoare la eficacitatea unei doze suplimentare.

”Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de Covid-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat.

Citește și:

«Tatăl» vaccinului Johnson, imunizat în România. Adrian Apetri: "În Olanda, ritmul de vaccinare este incredibil de lent"

Efectele secundare ale vaccinului Johnson, la fel ca la prima doză

Efectele secundate provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin.

Datele trebuie evalueate şi de specialişti independenţi, dar vor fi publicate în lunile următoare.

Compania a mai spus marţi că dovezile dintr-un studiu separat, efectuat în condiţii reale, pe aproape 400.000 de persoane din Statele Unite care au primit vaccinul J&J au arătat că vaccinul are o eficacitate de 79% în prevenirea infecţiilor cu Covid-19 şi o eficacitate de 81% în prevenirea spitalizărilor, comparativ cu 1,52 milioane de persoane de vârste, sexe şi probleme de sănătate similare care nu au fost vaccinate.

J&J a spus că nu există dovezi ale eficacităţii reduse pe durata studiului, din martie până la sfârşitul lunii iulie, o perioadă care a inclus impactul variantei Delta.

Eficacitatea vaccinului în studiul efectuat în condiţii real a variat în funcţie de vârstă. Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani, vaccinul a avut o eficacitate de 86% în prevenirea spitalizării, comparativ cu 78% pentru cei cu vârsta de cel puţin 60 de ani.

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre al patrulea vaccin autorizat în UE. Serul Johnson & Johnson are câteva avantaje

Mai multe