A început cea mai mare ofensivă militară din Irak pentru eliberarea orașului Mosul din mâinile ISIS

17 octombrie 2016 8:50   Internațional
Ultima actualizare:

Luni, 17 octombrie, în Irak a început o operațiune militară de amploare pentru eliberarea orașului Mosul, aflat sub dominația Statului Islamic. Este cea mai mare ofensivă care s-a desfășurat din 2003 până în prezent, iar odată ce va fi îndeplinită cu succes, ar fi cea mai mare victorie pentru conducerea irakiană.

„Dragul nostru popor din provincia Nineveh, clopoțelul victorie a sunat iar operațiunile de eliberare a orașului Mosul au sosit. Anunț astăzi începerea acestor operațiuni eroice de eliberare de sub brutalitatea și terorismul ISIS. Cu voia lui Dumnezeu, ne vom întâlni cu toții pe pământul Mosul-ului unde vom sărbători libertatea coastră”, a anunțat prin televiziune premierul irakian Haider al-Abadi, potrivit CNN.

Armata irakiană se pregătește pentru operațiunea militară împotriva ISIS

În operațiuni vor participa doar armata și milițiile irakiene, cărora li se vor alătura Unitățile de Mobilizare Populară, în mare parte formate din musulmani șiiți, dar printre ei se află și suniți, creștini și alte grupuri etnice și religioase. Tunelurile și tranșeele din sudul orașului Mosul sunt principalele ținte ale ofensivei, pe care doresc să le bombardeze cu rachete termobarice, conform sursei citate.

Tot în această dimineață, Forțele Peshmerga – formate din luptători kurzi – au lansat un atac coordonat în estul Mosulu-lui. Operațiunea, care presupune mobilizarea a 4.000 de soldați, urmărește ocuparea satelor care înconjoară orașul.

Înfrângerea Statului Islamic va însemna o victorie majoră pentru guvernul Abadi, care și așa se luptă de ceva vreme să obțină mai multă credibilitate în ochii poporului. Eliberarea va avea și implicații economice, regiunea fiind bogată în țeței. Comandanții trupelor se așteaptă ca operațiunile să dureze săptămâni sau chiar luni, fiind cea mai importantă ofensivă din Irak din 2003 până în prezent.

Națiunile Unite au atras însă atenția asupra faptului că o intervenție militară de o asemenea amploare va crea o adevărată criză umanitară în condițiile în care locuitorii rămași în regiune vor fi implicați indirect în teatrul de război. De asemenea, nu trebuie să uităm de populațiile care au fost relocate, putând avea stfel de-a face cu un alt val de refugiați.

Oficialii armatei americane estimează că în Mosul sunt în prezent între 3.500 și 5.000 de luptători ISIS. Mosul este un  oraș cu o profundă încărcătură istorică, fiind fondat în urmă cu 3.000 de ani, astfel că militanții Statului Islamic urmărea aici reinstaurarea Califatului. După Ramadi și Falluja, acesta ar putea fi ultimul avanpost al organizației teroriste.

Mai multe