A început războiul din nordul Siriei!

10 octombrie 2019 19:57   Internațional
Ultima actualizare:

Armata turcă a lansat, miercuri, Operaţiunea Izvorul Păcii împotriva Partidului Muncitoresc Kurd şi a teroriştilor din nordul Siriei, dizlocând în zonă mai multe blindate şi trupe terestre.

Preşedintele turc Tayyip Recep Erdogan a explicat că ”misiunea noastră e să prevenim crearea unui coridor al terorii la graniţa noastră şi să aducem pacea în zonă”. Primele încleştări dintre kurzi şi armata turcă s-au soldat cu peste 20 de morţi.

Uniunea Europeană a condamnat atacul, spunând că Turcia nu poate emite pretenţii de a adera la Blocul Comunitar dacă are o astfel de atitudine în politica externă, iar Erdogan a ameninţat că trimite 3,2 milioane de migranţi sirieni în Europa dacă UE continuă să aibă o poziţie atât de fermă. Invazia acestor teritorii are loc după retragerea trupelor americane din zonă, care a survenit după o discuţie telefonică dintre Trump şi Erdogan. Primele oraşe în care a ajuns armata turcă au fost Tal Abyad şi Ras al-Ayn. În timp ce sute de mii de kurzi au luat calea exilului, unii au rămas să lupte, iar alţii au salutat intrarea în localităţi a convoiului de blindate.

Mai multe