A sfidat moartea la -60°C, după ce a zburat pe trenul de aterizare al unui avion. Acum se face un film despre aventura lui

4 ianuarie 2021 19:25   Internațional
Ultima actualizare:

Povestea călătorului clandestin Themba Cabeka, de 30 de ani, care a zburat ascuns în trenul de aterizare al unui avion British Airways timp de 11 ore, din Africa de Sud până în Regatul Unit, a şocat planeta. La cinci ani de la grozăvie, Cabeka e o celebritate în Anglia.

Sud-africanul Themba Cabeka, de 30 de ani, a sfidat toate legile fizicii încăpăţânându-se să trăiască în condiţii imposibile: fără oxigen, la minus 60 de grade Celsius, la o altitudine de peste 11.500 de metri. Grozăvia a avut loc în iulie 2015, a stat o lună în comă şi acum a devenit vedetă naţională după ce producătorul Rich Bentley a realizat un documentar pentru Channel 4.

Filmul dedicat lui Cabeka relatează cu lux de amănunte odiseea incredibilă şi moartea prietenului său Carlito Vale, din Mozambic, care a căzut de pe trenul de aterizare cu 10 km înainte ca avionul să aterizeze pe Heathrow, în Londra. Cadavrul lui a fost recuperat de pe o instalaţie de aer condiţionat, montată pe o clădire de birouri. Călătoria de peste 9.000 de kilometri a celor doi tineri a arătat lumii întregi cât de disperaţi erau să scape de sărăcie şi de foametea lucie. 

După ce a ajuns în Regatul Unit şi a fost tratat în spital, mai multe organizaţii non-guvernamentale s-au ocupat să îi plătească amenda penală, să îi rezolve problema actelor, să obţină dreptul de şedere şi să îi facă rost de o locuinţă socială. Tânărul a fost dat la şcoală şi a învăţat limba engleză. Mai multe centre de cercetare l-au contactat pentru a afla cum a fost posibilă supravieţuirea lui în condiţii extreme.

”Am leşinat după ce avionul a decolat pentru că nu mai aveam aer. Nici eu, nici Carlito nu am zburat niciodată şi când ne-am urcat pe roata avionului, pe aeroportul din Johannesburg, nu am ştiut la ce riscuri ne expuneam. Când m-am trezit din comă, un poliţist mi-a arătat paşaportul lui Carlito şi atunci am înţeles că prietenul meu murise”, a povestit Cabeka, dezvăluind că are în plan să scrie o carte şi să facă un film despre experienţa lui.

Mai multe