Această studentă de 23 de ani a ucis 100 de teroriști ISIS. Ce recompensă s-a pus pe capul ei

14 februarie 2017 16:02   Internațional
Ultima actualizare:

Studenta de 23 de ani Joana Palani le dă mari bătăi de cap teroriștilor din gruparea Stat Islamic. Aceștia s-au hotărât să ”taie răul de la rădăcină” și au oferit o recompensă în valoare de 1 milion de dolari celui care îi va aduce capul acesteia.

Tânăra a reușit să omoare nu mai puțin de 100 de militanți ISIS în timp ce lupta contra lor în Irak și Siria. Joana luptă pentru drepturile femeilor și democrație. ”M-am simțit inspirată de lupta pentru drepturile femeilor, pentru democrație; pentru valorile europene am și studiat ca o daneză”, au fost declarațiile ei pe un site de socializare.  

Rebela în cauză, cu origini iraniene-kurde, s-a născut într-o tabără de refugiați din Irak. Ea a tras prima dată cu arma la vârsta de 9 ani, iar în 2014 a renunțat la facultate și a plecat din Copenhaga către Siria, s-a hotărât să lupte pentru dreptate și s-a alăturat revoltei în curs împotriva guvernului sirian. Primele lupte pe care le-a dat au fost împotriva regimului Assad și, mai apoi, împotriva regimului ISIS. A luptat la granița cu Turcia cu unitățile de protecție ale poporului kurzilor (YPG). Mai mult decât atât, a ajutat la eliberarea fetelor Yazidi, sechestrate și forțate să fie sclave sexuale.

Acțiunile tinerei au fost luate în vizor de autoritățile daneze care i-au interzis să mai călătoreasca în regiune. De asemenea, a fost închisă la Vestre Faengsel, cea mai mare închisoare din Danemarca, cand s-a aflat că a încălcat interdicția. A petrecut trei săptamâni după gratii și i s-a confiscat pașaportul.

Tânăra a ajuns la concluzia că este văzută ca o teroristă în propria-i țară. Trăiește ascunzându-se continuu și își schimbă locuința în mod constant.  „Îmi pare rău că încalc legea, dar la momentul respectiv am considerat că nu am  de ales”. Cei pentru care mi-am riscat viaţa mă privează acum de libertate. Nu mă aşteptam să pierd aproape totul luptând pentru libertatea şi siguranţa noastră”, sunt declarațiile acesteia.

Mai multe