Alegeri legislative în Germania. Merkel rămâne favorită în sondaje

23 septembrie 2017 18:50   Internațional
Ultima actualizare:

Angela Merkel se îndreaptă spre al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, chiar dacă formaţiunea sa, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), nu va obţine majoritate parlamentară după scrutinul de duminică şi va avea nevoie de parteneri pentru coaliţia guvernamentală.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, partidul Angelei Merkel - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) -, şi filiala bavareză a acesteia - Uniunea Creştin-Socială (CSU) -, se vor plasa pe primul loc în scrutinul legislativ federal, fiind creditate cu 36%, relatează rtv.net. 

Pe locul doi în intenţiile de vot se situează Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, cu 23%.

La nivel personal, Angela Merkel este preferată de 48% dintre alegători pentru a rămâne cancelar, în timp ce Martin Schulz are o popularitate de 22%. Pe locul al treilea, cu 10% din intenţiile de vot, se poziţionează formaţiunea Die Linke, care are o doctrină de stânga, urmată de Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta), cu 9%, şi de partidul eurosceptic Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), tot cu 9%. Formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) este creditată cu 8%. În acest context, partidul Angelei Merkel va putea opta pentru prelungirea coaliţiei guvernamentale cu Partidul Social-Democrat sau pentru o alianţă cu FDP şi ecologişti.

Campania electorală a Angelei Merkel s-a desfăşurat sub sloganul "Pentru o Germanie în care să trăim bine şi fericiţi".

Mai multe