Aleksei Navalnîi acuză Kremlinul de mușamalizare. Hainele sale, probă esențială în cadrul anchetei, "au dispărut"

21 septembrie 2020 18:28   Internațional
Ultima actualizare:

Aleksei Navalnîi se simte mai bine și face pași mici, dar siguri, în procesul de recuperare. De când a ieșit din comă a distribuit două imagini pe contul personal de Instagram pentru a-i asigura pe toți că starea sa este una bună și că ce a fost mai greu a trecut. Opozantul rus este hotărât să facă lumină în cazul otrăvirii sale și solicită ca Rusia sa îi înapoieze hainele pe care le purta atunci când a intrat în comă. Mai mult decât atât, Aleksei acuză Rusia și susține că aceasta ar reține probe importante în dosarul său.

Vehementul opozant al președintelui Vladimir Putin a spus că hainele sale i-au fost luate înainte să zboare din Siberia în Germania pentru tratament, după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor. El solicită ca acestea să fie returnate pentru că analiza lor ar putea scoate la iveală amănunte importante despre modul în care a fost otrăvit. 

”Înainte să mi se permită să fiu dus în Germania, mi-au luat toate hainele și m-au trimis complet gol”, a scris Navalnîii pe site-ul său în timp ce se recuperează într-un spital din Germania. ”Având în vedere că au găsit Noviciok pe corpul meu și că infectarea prin contact este foarte probabilă, hainele mele sunt dovezi foarte importante”, a spus el. ”Cer ca hainele mele să fie împachetate într-o pungă de plastic și să-mi fie returnate”, a concluzionat opozantul. 

Pe de altă parte, Kremlinul susține că nu dispune de mijloacele necesare pentru a ancheta cazul lui Navalnîi și menționează că susținătorii opozantului sunt, în realitate, cei care ar ascunde probe. 

"Din păcate, suntem limitaţi în capacitatea noastră de a desfăşura vreo anchetă. Şi asta pentru că se dovedeşte că au fost obiecte lichidate, scoase din ţară şi că nu putem lua cunoştinţă de analizele efectuate" în Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mai multe