Alexei Navalnîi va rămâne în arest timp de 30 de zile. Reacția opozantului rus

18 ianuarie 2021 17:38   Internațional
Ultima actualizare:

Opozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară. Policitianul a fost otrăvit, în urmă cu cinci luni, cu agentul neurotoxic noviciok și s-a aflat sub supravegherea medicilor germani pe parcursul procesului de recuperare.

Liderul opoziției la regimul Putin a venit cu avionul din Germania, duminică, și a fost reținut imediat cum a pășit pe aeroportul din Moscova. Pe perioada nopții a fost ținut la o secție de poliție din orașul Khimki, la nord de Moscova. Navalnîi fusese pus pe lista persoanelor căutate la nivel federal luna trecută pentru nerespectarea termenilor eliberării condiționate într-un caz în care fusese condamnat pentru fraudă, în 2014. Policianul susține că acuzațiile aduse sunt nefondate. 

Luni dimineață, Navalnîi a fost audiat sumar în fața secției de poliției în care fusese dus de la aeroport. „Unii oameni mă filmau, alții pur și simplu așteptau – asta e ceea ce se numește o audiere deschisă la instanța din Khimki. Spun că evaluează rămânerea mea în arest. Dar de ce are loc această audiere într-o secție de poliție? De ce nu am primit nicio înștiințare? Am văzut multe momente în care și-au bătut joc de justiție până acum, dar bunicul din buncăr este atât de speriat încât s-au decis să arunce la gunoi o mulțime de proceduri”, a spus Navalnîi într-un clip video publicat pe Instagram înainte de audiere.

În 2017 Aleksei Navalnîi a fost expus unui agent toxic

Apropiații spun că au mai existat atacuri îndreptate spre Aleksei Navalnîi. În 2017 a fost diagnosticat cu o afecțiune a pielii apărută, cel mai probabil, crede medicul lui, după expunerea la un agent toxic. Navalnîi a suferit atunci o reacţie alergică acută şi un medic a spus că este posibil ca reacţia să fi venit în urma otrăvirii cu o substanţă chimică necunoscută. S-a vindecat după o perioadă de spitalizare, însă politicianul susține că întâmplarea nu a fost un banal accident. 

Mai multe