Alexis Tsipras şi-a anunţat demisia ca prim-ministru. Grecia organizează alegeri anticipate

20 august 2015 21:30   Internațional
Ultima actualizare:

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat, joi seară, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare, în contextul impasului politic.

"În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză", a declarat Alexis Tsipras, potrivit Mediafax.

"Vreau să fiu onest în totalitate, nu am ajuns la acordul pe care îl voiam cu creditorii internaţionali. Am fost obligaţi să onorăm un acord", a subliniat Tsipras.

"Sunt foarte mândru de Guvernul pe care îl conduc. Am purtat negocieri dure mult timp", a apreciat Tsipras.

Potrivit unor surse, până la instalarea viitorului Guvern, Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, va prelua funcţia de prim-ministru interimar.

După acest anunţ, Alexis Tsipras îi va înmâna demisia preşedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos, abilitat să dizolve Parlamentul şi să convoace noi alegeri.

Alexis Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Mai multe