Algeri parlamentare în Italia. S-a votat pentru partidele antisistem

4 martie 2018 10:28   Internațional
Ultima actualizare:

Italia trece de mai mult timp printr-o adevărată criză politică ce a generat multă nesiguranță printre cetățeni și dezgust față de politicieni. Populismul tinde să revină în forță, după eșecul premierului Matteo Renzi. Silvio Berlusconi vine puternic din urmă și se află printre favoriți.

UPDATE: Italienii au votat pentru forţele de dreapta şi cele antisistem. Mişcarea 5 Stele, partid populist şi antisistem, e marele câştigător al alegerilor din Italia. Voturile primite nu sunt suficiente să-i permită să ridice pretenţii pentru formarea guvernului. Pare să aibă întâietate, deocamdată, coaliţia de dreapta formată sub conducerea lui Silvio Berlusconi care va avea, cumulat, cele mai multe mandate în legislativ. Dar nu şi majoritatea, anunță DIGI24.

Alegerile parlamentare din Italia au fost organizate după ce premierul Matteo Renzi, liderul formațiunii de centru-stânga, și-a depus demisia, iar președintele a dizolvat Parlamentul, pe 28 decembrie 2017. Acum, trei blocuri politice au intrat în lupta electorală și niciunul nu inspiră prea multă încredere, nici pentru toți italienii și cu atât mai puțin pentru Europa, care se teme de ascensiuna extremei drepte.

Prima grupare este cea populist-moderată , în care, potrivit ziare.com, își împart 30% din susținerea electoratului Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi (81 de ani) și Liga Nordului, a lui Matteo Salvini. Al doilea bloc politic este cel de centru stânga, în care sunt incluse șase partide politice, printre care Partidul Democrat, condus de fostul premier Matteo Renzi, care se bucură de o susținere de 30%, din primele statistici. Cealaltă formațiune este partidul populist Mișcarea 5 Stele, fondat de comediantul italian Beppe Grillo, dar care acum e condus de Luigi di Maio, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Lupta pentru putere este strânsă în Italia. Deși a avut grave probleme cu legea, Silvio Berlusconi pare să aibă din nou o ascensiune formidabilă în politică pentru că știe să manipuleze masele defavorizate și să exploateze nemulțumirile generate de eșecurile lamentabile ale formațiunilor politice venite după el. Proaspăt "întinerit" cu ajutorul unei duzine de operații estetice, Berlusconi vrea să recâștige simpatia electoratului și nu se descurcă deloc rău. El a promis să creeze 500.000 de locuri de muncă în acest Mezzogiorno defavorizat, cu sprijinul lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European (PE), pe care l-a ales să conducă Guvernul în cazul unei victorii, scrie Adevărul.

Din totalul votanților, un procent semnificativ e reprezentat de români

Imigranții români rezidenți reprezintă un sfert din totalul imigranților din Italia, ceea ce înseamnă că aceștia au drept de vot deplin. În 2011, din totalul imigranților de peste 4.500.000, un sfert, adică peste 900.000, erau români. În prezent, numărul acestora este exponențial mult mai mare. În 2016, numărul total al imigranților depășise 5 milioane, din care, 22,6% era reprezentat de comunitatea de români, scrie avocatnet.ro.

La alegerile consiliilor regionale candidează și o româncă

Alegerile dni Italia vizează și consiliile regionale, nu doar Parlamentul, iar în Lombardia, cea mai bogată regiune din peninsulă, printre candidați se află și Lucica Bianchi, care vine din partea organizației civice „Energie pentru Italia”. În mod surprinzător, antipatiile cu tentă rasistă nu îi vizează pe români, spune Lucica Bianchi, ci mai degrabă pe imigranții nord-africani și pe cei asiatici, scrie Digi24.

Mai multe