„Ambuteiaje” în spațiu! Sateliții lui Elon Musk au deranjat China

29 decembrie 2021 13:25   Internațional

Miliardarul Elon Musk a ajuns „persona non grata” pe rețelele sociale din China, după ce sateliții săi au deranjat stația spațială a țării. China s-a plâns chiar la ONU că stația sa spațială a fost nevoită să facă anumite manevre pentru a evita coliziunea.

Fondatorul Tesla a lansat până acum circa 1.900 de mici sateliți, în cadrul programului Starlink Internet Sevices (parte a companiei aerospațiale SpaceX), prin care urmărește să creeze o rețea de internet de mare viteză. Alte sute sau chiar mii urmează să mai fie lansați în viitorul apropiat. În același timp, China a început să-și construiască stația spațială în aprilie, urmând să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Stația spațială a Chinei, risc de coliziune cu sateliții lui Musk

Oamenii de știință chinezi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de coliziuni în spațiu. Asta cu atât mai mult cu cât stația spațială a Chinei a avut anul acesta două „întâlniri apropiate” cu sateliții Starlink. Incidentele au avut lov la 1 iulie și 21 octombrie, iar stația spațială a fost forțată să facă anumite manevre pentru a evita coliziunea.

S-a lăsat cu plângeri la ONU

La începutul acestei luni, China a depus la Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale o plângere în care a criticat situația. „Din motive de siguranță, stația spațială chineză și-a activat preventiv sistemul de control pentru evitarea coliziunii”, s-a plâns China în documentul publicat pe site-ul Biroului ONU și citat de BBC. Plângerile Chinei nu au putut fi verificate în mod independent, iar SpaceX nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta acuzațiile. 

Chinezii reacționează pe rețelele sociale

Cetățenii chinezi au reacționat pe rețelele sociale împotriva lui Elon Musk: „Riscurile reprezentate de sateliții Starlink sunt expuse treptat, întreaga rasă umană va plăti pentru aceste activități ale lor”, scrie un utilizator Weibo. „Doar o grămadă de gunoi spațial”, scrie cineva. „Arme americane de război spațial”, comentează altul. China a acuzat, de asemenea, SUA că pun în pericol astronauții, ignorând obligațiile din tratatele privind spațiul cosmic.  Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a îndemnat SUA să acționeze în mod responsabil în privința sateliților și a resturilor spațiale care orbitează Pământul.

Mai multe