Ard pădurile în Europa! Pompierii încă se luptă cu flăcările în mai multe locuri de pe bătrânul continent

17 august 2021 22:20   Internațional
Ultima actualizare:

Ard pădurile în Grecia, Franţa şi Spania! Două noi incendii de vegetaţie au izbucnit în Keratea şi Vilia, din apropiere de Atena, Grecia, şi peste 1.000 de persoane au fost evacuate. Tot luni, 16 august, în apropiere de Avila, la mică distanţă de Madrid, pompierii au intervenit de urgenţă la un incendiu de vegetaţie, la fel şi colegii lor francezi.

  • Grecia. Două noi incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia, la începutul acestei săptămâni, în Keratea şi Vilia, din apropiere de Atena. Mii de localnici din trei localităţi au fost evacuaţi din calea pârjolului şi autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău, având în vedere că în regiune au fost înregistrate temperaturi şocante de 50 de grade Celsius. Zeci de voluntari şi 91 de pompieri, ajutaţi de şase avioane speciale şi şase elicoptere au intervenit de urgenţă luni pentru a proteja ţara, care de aproape două săptămâni se luptă cu focul.Incendii de vegetaţie au fost înregistrate în ultimele săptămâni şi în Turcia, Algeria, Siberia (Iacuţia). 

  • Spania. Autorităţile spaniole au evacuat luni 1.000 de persoane din Avila, localitate din centrul Spaniei, aflată în apropiere de Madrid, din cauza unui incendiu de vegetaţie de amploare. Dezastrul a izbucnit sâmbătă şi s-a propagat cu repeziciune, pârjolind 12.000 de hectare de vegetaţie. Spania se confruntă în ultimii zece ani cu incendii de vegetaţie provocate de temperaturile extrem de ridicate, cauzate de nivelul ridicat de poluare înregistrat în ultimul secol şi de emisiile de gaze cu efect de seră. Cercetătorii din cadrul ONU au declarat zona Mării Mediterane ”punctul central al schimbării climatice”.  

  • Franţa. Şi în Franţa, 5.000 de persoane au fost evacuate de urgenţă, luni, din cauza unor incendii de vegetaţie izbucnite în pădurea Chiberta, din Anglet, şi în apropiere de mai multe localităţi de coastă din departamentul Var. Satele Grimaud şi La Mole, din apropiere de Saint Tropez, au fost şi ele evacuate din calea pârjolului, care avansează cu rapiditate. Începând de joi şi până luni, 16 august, incendiul a avansat cu 22 de kilometri şi a carbonizat peste 5.000 de hectare de vegetaţie. Traficul pe autostradă în apropiere de Sigues a fost întrerupt din cauza flăcărilor care se apropiau ameninţător de carosabil. 

A fost cel mai cald iulie din istorie

Iulie a fost în lume cea mai caldă lună din cei 142 de ani de când există măsurători în acest sens, arată datele agenției americane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citate de BBC. În Europa s-au depășit +40 de grade în mai multe țări, iar luna iulie a fost cea mai caldă și în Asia.

Datele arată că temperaturile medii la nivel planetar au fost cu 0,93 grade mai mari în iulie decât media din întreg secolul 20 (+15,8 grade C). Recordul de cea mai caldă lună fusese deținut de iulie 2016, apoi de iulie 2019 și iulie 2020, scrie hotnews.ro. Cei de la agenția americană spun că recordul este legat de impactul pe termen lung al schimbărilor climatice. Locul unu ocupat în topul căldurii de luna iulie din 2021 nu este deloc de invidiat, iar în acest caz să fii pe locul unu este cel mai rău loc în care poți să fii, spun cei de la NOAA.În emisfera nordică temperaturile medii din iulie, incluzând și uscatul, dar și suprafața acoperită de apă, au fost cu 1,54 grade peste cele din iulie 2012. Luna trecută a fost cea mai caldă de când există date pentru Asia și a doua cea mai caldă în Europa, după iulie 2018.Anomaliile climatice au fost numeroase în iulie când au fost inundații catastrofale în Germania și China, +49 C în Canada și incendii de pădure chiar și în zonele nordice. 

Mai multe