Arheologii au descoperit locul unde Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte. Cum arăta piața unde a fost decapitat

5 ianuarie 2021 17:52   Internațional
Ultima actualizare:

Arheologii susțin că au identificat locul unde Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte, în jurul anului 29. Se pare că atât condamnarea cât și execuția ar fi avut loc la Machaerus, un fort de lângă Marea Moartă, din Iordania modernă.

Atât Biblia, cât și scriitorul antic Flavius Josephus, care a trăit între anii 37-100, au descris cum a fost executat Ioan Botezătorul la porunca regelui Irod Antipa. Flavius Josephus a scris că regele se temea de influența tot mai puternică pe care Ioan Botezătorul o avea în rândul populației, motiv pentru care a decis ca acesta să fie capturat și ucis. Bibilia însă vine cu o altă variantă. Povestea susține că Irod Antipa l-a decapitat pe Ioan Botezătorul la cererea fiicei soției sale. Regele urma să se căsătorească cu Irodiada, o femeie divorțată care avea o fiică pe nume Salomee. La nunta lor fata a dansat pentru cei doi miri, iar regele, încântat i-a promis orice dorea ca recompensă. Tânăra nu a stat mult pe gânduri și-a cerut capul profetului IOan Botezătorul pe o tipsie de aur. Irod Antipa nu a fost foarte fericit de această alegere a Salomeei dar nu a avut încotro și a poruncit ca profetul să fie condamnat la moarte.   

Arheologii au descoperit recent o curte în localitatea Machaerus  pe Ioan Botezătorul, a scris ed că ar fi locul unde Salomee a dansat și unde Irod Antipa a decis să-l decapiteze pe Ioan Botezătorul, a scris Győző Vörös, directorul unui proiect numit Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea, in the book Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata (Fondazione Terra Santa, 2020).

Curtea, scrie Vörös, prezintă o nișă sub formă de absidă, iar aceasta ar fi, potrivit experților, una dintre rămășițele tronului pe care stătea Irod Antipa. Curtea a fost descoperită în 1980 dar abia recent specialiștii au recunoscut nișa ca făcând parte din tronul lui Irod. Echipa de arheologi a reconstruit curtea și a publicat și mai multe imagini cu aceasta, așa cum arăta ea pe vreme lui Irod.

În timp ce unii savanți au fost încântați de descoperirea făcută, alții sunt sceptici. „Cred că, din punct de vedere istoric, este posibil ca această săpătură să scoată la lumină „ringul de dans”, a declarat Morten Hørning Jensen, profesor la Școala Norvegiană de Teologie, care a scris cartea Herod Antipas în Galileea (Mohr Siebeck, 2010). Eric Meyers, profesor emerit de studii evreiești la Universitatea Duke, a spus că este foarte posibil ca tronul lui Irod Antipas să fi fost găsit și dorește să citească rapoartele finale. Rămâne de văzut dacă există „o potrivire perfectă între sursele literare și arheologice care plasează execuția lui Ioan Botezătorul chiar în acel loc. În orice caz, aștept cu nerăbdare rapoartele finale”, a spus Meyers.

CITEȘTE ȘI: Boboteaza. Tradiţiile norocoase împlinite în ziua Botezului Domnului

Unii savanți nu au fost însă foarte convinși că nișa descoperită reprezintă rămășițele tronului lui Irod. De exemplu, Jodi Magness, profesor de studii religioase la Universitatea din Carolina de Nord, care laudă munca depusă de arheologi, are câteva îndoieli. Astfel, ea este de părere că nișa găsită la Machaerus pare mică în comparație cu tronul regelui Irod, tatăl lui Irod Antipa,  găsit la palatul de iarnă din Ierihon. Maimult, ea a adăugat că nișa de la Machaerus arată similar cu două nișe găsite la Herodium superior, o cetate-palat construită de regele Irod, dar aceste două nișe nu au fost identificate niciodată ca rămășițe ale tronurilor.

CITEȘTE ȘI: În Ajunul Bobotezei este bine să postiţi, să puneţi busuioc sub pernă şi să nu vă certaţi

Mai multe