Aşa te distrezi la bulgari cu bani puţini!
Litoralul bulgăresc a devenit de ani de zile paradisul românilor. Că este vacanţa de vară, de iarnă, Paştele sau 1 Mai, dăm o fugă la vecini. Click! vă prezintă traseul complet al unei zile de neuitat.
Din 2007, de când suntem în UE, trecerea frontierei a devenit o simplă formalitate. Prezentăm buletinul şi imediat ni se urează drum bun. Aşa că dacă vreţi să petreceţi o zi sau două pe Litoral, la sfârşit de săptămână, vă recomandăm staţiunile din Bulgaria. La graniţa de la Vama Veche există casă de schimb valutar şi tot acolo vă achitaţi şi taxa de drum. Odată intraţi la vecini, puteţi face prima oprire la ferma de scoici de la Dalboka. Se află la Capul Kaliakra, la 40-45 km distanţă. Localul este aşezat pe malul mării, ospătarii vorbesc limba noastră, iar meniurile sunt şi în română. O masă pentru două persoane, cu două feluri şi băutură, nu costă mai mult de 40-50 de leva, adică în jur de 100 de lei.
Plimbarea. Sunteţi deja mâncaţi, aşa că o porţie de plimbare este exact ceea ce vă trebuie. Urcaţi în maşină şi mai mergeţi încă 19 km, de-a lungul coastei Mării Negre. Taverne, terase pescăreşti şi străduţe înguste vă duc cu gândul că aţi ajuns într-un orăşel de la Marea Mediterană. Nici poveste! Sunteţi la Balcic. O staţiune mică, cu plaje înguste şi cu multă istorie. O luaţi la pas pe faleză şi ajungeţi la Castelul Reginei Maria, numit şi “Cuibul Liniştit”, construit pe vremea când Cadrilaterul aparţinea ţării noastre. Se vizitează în fiecare zi, iar intrarea costă 6 leva pentru adulţi şi o leva pentru copii, adică 13,8 lei, respectiv 2,3 lei. Nu trebuie să rataţi grădina botanică a palatului. Este unică datorită plantaţiei impresionante de cactuşi, în jur de 250 de specii.
Plaja. Aţi mâncat, aţi vizitat e timpul şi pentru plajă. Dacă tot sunteţi aici, puteţi da o fugă până la Albena, care e la 7 km de Balcic. Ca sa intraţi în staţiune, trebuie să plătiţi o taxă de 6 leva (13,8 lei) pentru fiecare maşină. Este curăţenie, plajele sunt bine amenajate. Găsiţi spaţii cu şezlonguri, cât şi locuri la fel de largi dacă vreţi să simţiţi nisipul fin şi să vă tolăniţi la soare pe cearşaf.
Şezlongul costă 7 leva, iar umbrela încă 5 leva – în total 12 leva, adică 27 de lei. La noi, în weekend, scoateţi din buzunar în jur de 30 de lei, iar dacă staţi pe plaja unei terase de fiţe din Mamaia chiar şi 40-50 de lei. Chiar dacă e staţiune şi e foarte aglomerat, preţurile nu sunt de speriat nici la băutură sau mâncare. O bere la sticlă, lângă nisip, costă sub 6 lei, iar felia generoasă de pizza, aproape 4 lei.