Atac cu dronă la avionul Prințului Harry! Tragedia a fost evitată în ultimul moment
Momente de coșmar la peste 1.000 de metri deasupra aeroportului Luton, din Londra! Avionul NetJets Bormbardier la bordul căruia se aflau Prințul Harry și soția lui Meghan Markle a trecut la doar trei metri de o dronă de mari dimensiuni ridicată ilegal în aer de un tânăr inconștient de la sol. Avionul se deplasa cu o viteză de peste 300 km/h. Pilotul a observat în ultima clipă aparatul de zbor și a reușit să evite tragedia.
Prințul Harry și Meghan Markle au fost la un pas de moarte după ce o dronă s-a apropiat periculos de mult de avionul în care se aflau. Dacă aparatul de zbor ghidat de la sol ar fi lovit avionul cu 14 locuri, în valoare de 50 de milioane de euro, acesta nu mai putea fi redresat pentru că se afla la 1.050 metri altitudine și de deplasa cu 320 km/h. Incidentul dramatic a avut loc la finele lunii august, însă Autoritatea Aviatică Britanică nu a dezvăluit decât recent episodul, după ce serviciile de informații engleze s-au asigurat că nu a fost vorba de un atac terorist.
Citește și:
Meghan Markle și prințul Harry, izolați! «Nu vorbesc cu ei, nimeni nu îi întreabă cum se simt»
Prințul Harry se întorcea cu avionul de la Nisa, Franța
Prințul Harry și Meghan Markle se întorceau de la Nisa, la 26 august, când, la 21 km vest de pista de aterizare de pe Luton, pilotul a văzut un obiect zburător neidentificat, de mici dimensiuni apropiindu-se amenințător de botul avionului. Viteza aeronavei Bombardier aparținând NetJets era de 320 km/h. Incidentul a avut loc în jurul orei 14.00. După aterizare piloții au scris în raport că viața pasagerilor a fost pusă în pericol de o dronă de mari dimensiuni, fără a preciza cine se afla în avionul cu 14 locuri. Cuplul a participat la o întrunire ecologică la 14 august, desfășurată în Nisa. Au ajuns în Franța la bordul unui avion de mici dimensiuni de tip Cessna, cu 12 locuri. La întoarcere au preferat o cursă NetJets, care a costat 20.000 de lire sterline. Fostul pilot Terry Tozer a explicat cât de periculoase sunt astfel de incidente: ”Dacă o dronă ajunge la motor, poate doborî ușor orice avion. Dacă lovește în zona botului sau parbrizul, viața pasagerilor și a piloților este pusă în pericol pentru că o astfel de coliziune se produce la viteze foarte mari. Conform normelor de siguranță a zborului, astfel de drone nu au ce căuta în apropierea aeroporturilor”.