Atacatoarea cu sânii goi s-a omorât

25 iulie 2018 18:36   Internațional
Ultima actualizare:

Fetele care atacă pe mai marii lumii cu sânii goi sunt în doliu! Cofondatoarea mişcării feministe FEMEN, Oksana Şaciko, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Paris. Avea numai 31 de ani.

Timp de 5 ani i-a băgat în sperieţi pe puternicii planetei cu sânii ei! Oksana Şaciko, care protesta la bustul gol sub deviza: “Am venit, m-am dezbrăcat, am învins”, şi-a găsit sfârşitul în floarea vârstei. Trupul ei neînsufleţit a fost descoperit, luni, 23 iulie, împreună cu un bilet de adio, în care a scris: “Sunteţi falşi”, a anunţat lidera actuală a FEMEN, Inna Şevcenko. Anna Guţol, care a fondat mişcarea feministă împreună cu Oksana Şaciko şi Alexandra Şevcenko, este mai prudentă privitor la cauzele morţii.

“Cea mai curajoasă dintre noi ne-a părăsit. Suntem în doliu împreună cu apropiaţii şi rudele. Aşteptăm varianta oficială a poliţiei”, spune Guţol. Cele trei militante au fondat FEMEN în 2013, la Kiev, în Ucraina. Scopul lor iniţial era de a protesta la bustul gol împotriva discriminării şi exploatării sexuale a femeilor. Susţinute de persoane influente, fetele au început să atace politicienii cu sânii goi. Printre ţintele lor s-au numărat Vladimir Putin, Angela Merkel şi Silvio Berlusconi. În 2011, Şaciko s-a numărat între cele trei membre ale mişcării care au fost răpite de agenţi de securitate şi forţate să se dezbrace într-o pădure din Belarus după ce au protestat topless împotriva preşedintelui, Aleksandr Lukaşenko, potrivit FEMEN. Agenţii au turnat ulei pe trupurile activistelor şi au ameninţat că le dau foc, apoi le-au tăiat părul. Şaciko a mai fost răpită de persoane necunoscute în timpul vizitei lui Putin în Ucraina, mai susţine organizaţia feministă. Avocatul FEMEN spune că Şaciko a fost bătută rău şi internată în spital. În 2013 a cerut azil politic în Franţa. S-a retras din mişcare în 2014, din cauza divergenţelor cu Inna Şevcenko, şi a lucrat ca pictoriţă. 

Click spune

Împreună cu colegele din FEMEN a luptat pentru democraţie, drepturile omului, libertatea presei, împotriva corupţiei, a sărăciei, a violenţei conjugale şi a rasismului. Au militat şi împotriva religiei creştine, catolică şi ortodoxă. Împreună cu Inna Şevcenko voia să distrugă crucifixuri din locuri sfinte.

Mai multe