Atacatorul de la München a pregătit măcelul timp de un an de zile

24 iulie 2016 20:52   Internațional
Ultima actualizare:

Ali David Sonboli, adolescentul de 18 ani care a omorât nouă persoane la München şi s-a sinucis, plănuise atacul de circa un an şi cumpărase arma semiautomată la negru, cu ajutorul unor infractori contactaţi online.

Tânărul a început să planifice atacul după ce vizitase în urmă cu un an locul unui masacru comis în anul 2009 tot în Germania. Este vorba de atacul din martie 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen, landul german Baden-Württemberg, soldat cu 15 morţi şi sinuciderea atacatorului. Un fost coleg al lui Ali David Sonboli le-a spus poliţiştilor că acesta a făcut sute de poze la locul masacrului şi a stat ore în şir la şcoala din Winnenden. În casa tânărului cu origini germane şi iraniene s-au mai găsit documente care sugerează că un alt ”model” pentru Sonboli a fost norvegianul Andres Breivik, care cu exact cinci ani înainte, ucisese 77 de persoane în Norvegia.

Şeful poliţiei a precizat că în calculatorul criminalului de la München a fost găsit un document care arată că adolescentul german de origine iraniană era pasionat de jocuri video violente şi de atacuri armate. Oamenii legii au mai stabilit că tânărul şi-a procurat arma folosită vineri de pe un site ilegal de Internet. Pistolul, model Glock 17 de calibrul 9 mm, a fost cumpărat cel mai probabil din Slovacia. Arma a fost, la un moment dat, transformată în piesă de recuzită pentru un teatru, ea devenind nefuncţională, spun surse din cadrul anchetei care au stabilit traseul pistolului. Înainte de a fi vândută pe Internet, arma a fost din nou modificată pentru a se putea trage cu ea. Deci, Sonboli a cumpărat un pistol perfect funcţional.

S-a inspirat dintr-un atac comis în 2009

Surse citate de postul german N-TV afirmă că autorul crimelor din München s-a inspirat din atacul armat comis în martie 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen. La 11 martie 2009, 15 persoane au fost împuşcate la şcoala Albertville-Realschule din orăşelul german Winnenden, aflat la 20 km nord-est de Stuttgart, precum şi în orăşelul Wendlingen am Neckar, din apropiere. Alte 11 persoane au fost rănite, unele dintre ele grav. Atacatorul a fost Tim Kretschmer, un fost elev al şcolii, atunci în vârstă de 17 ani. După un prim atac sângeros în fosta lui şcoală, ucigaşul a reuşit să fugă cu o maşină. În timp ce era urmărit de poliţie a mai ucis şi rănit câteva alte persoane. S-a sinucis înainte de a fi capturat. Anchetatorii au descoperit că Kretschmer era un tip foarte retras, care nu reuşise încă să aibă o prietenă şi dezvoltase din acest motiv o ură foarte mare faţă de sexul opus. De altfel, dintre victimele din fosta sa şcoală, una singură nu a fost femeie. 

Anders Breivik a ucis 77 de oameni

La 22 iulie 2011, cu exact cinci ani înaintea atacului lui Sonboli, norvegianul Anders Breivik a detonat o maşină-capcană în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. La o distanţă de câteva ore, a debarcat pe insula Utoya, unde se desfăşura o tabără a Partidului Muncitoresc şi, pretizând a fi poliţist, a deschis focul asupra tinerilor prezenţi, împuşcând mortal 69 de persoane. Cea mai tânără dintre victime a fost Sharidyn Svebakk-Bohn, care tocmai împlinise 14 ani. Arma lui Breivik, un Glock 17 calibrul 9 mm, e acelaşi model cu cea folosită de Ali David Sonboly în atacul de vineri seara. Întrucât vinovăţia lui Breivik a fost evidentă, procesul lui a fost dominat de dezbaterea privind sănătatea sa mintală. După multiple analize psihologice, s-a constatat că Breivik este responsabil pentru faptele sale, şi a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, legea norvegiană nepermiţând închisoarea pe viaţă.

Mai multe