Atentat în Nisa de Ziua Franței: peste 80 de morți!

15 iulie 2016 4:33   Internațional
Ultima actualizare:

Peste 80 de persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite grav după ce un individ înarmat a lovit cu un camion sute de persoane care participau la un spectacol de artificii în centrul oraşului Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Ce știm până acum, pe scurt, despre atacurile din Franța:

  • Atacatorul a ucis 80 de oameni printre care și copii iar peste 100 de oameni au fost răniți
  • Forțele de ordine încă nu au reușit să își dea seama dacă acesta a avut vreun complice sau nu
  • Martorii oculari au declarat că șoferul a intrat în mulțime ca prin brânză și conducea mașina în zig-zag cu o viteză de 50 de kilometri la oră
  • Nicio grupare teroristă nu a revendicat aceste atacuri
  • Starea de urgență din Franța a fost prelungită cu încă 3 luni

Principalele declarații

  • Francois Hollande, președintele Franței: „Toată Franța este sub amenințarea atacurilor teroriste. Nu vom ceda în această luptă!”
  • Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne: „Suntem în război cu teroriștii care vor să ne atace cu orice preț și care sunt extrem de violenți”

La Nisa, sărbătoarea de Ziua Naţională s-a încheiat cu un masacru. Un camion a intrat în mulțime pe o distanță de 2 kilometri chiar în momentul în care se încheiau focurile de artificii.

Un oficial local, președintele regiunii Paca, a afirmat că vehiculul era încărcat cu arme și grenade. Parchetul antiterorist a preluat ancheta, potrivit presei din Franța, citată de Digi24.

Vehiculul era încărcat cu arme și grenade. A intrat în plin în mulțime, în jurul orei locale 22:30. Sunt peste 75 de morți și 100 de răniți, iar bilanțul ar putea crește. Cincisprezece dintre răniți sunt în stare gravă. Este bilanțul oferit de un oficial local, care a mai spus că șoferul camionului a tras în mulțime în timp ce conducea. Cu toate acestea, într-o primă fază, oamenii de pe faleză nu au știut ce se petrece. Au crezut inițial că e vorba de un accident rutier. Numai că în urma camionului rămâneau cadavre, sânge, urlete de durere, iar mașina nu se oprea. A rulat așa, dând peste oameni și doborându-i ca pe niște popice, preț de aproape doi kilometri.

Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

Camionul a lovit cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.

Conform unor surse, în vehiculul de 16 tone, cu lungimea de 10 metri, al cărui şofer a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au fost găsite arme automate şi grenade.

Poliţia a anunţat că focurile de armă auzite au fost trase de forţele de ordine pentru oprirea camionului.

La un moment dat, au existat zvonuri privind o luare de ostatici după atentat, dar informaţiile au fost infirmate de Ministerul francez de Interne.

Mai multe