Atentate cu bombe în biserici și hoteluri în Sri Lanka, de Paştele catolic. 215 de morţi şi peste 500 de răniți

21 aprilie 2019 10:15   Internațional
Ultima actualizare:

Opt explozii au avut loc în biserici şi hoteluri din Colombo, capitala statului Sri Lanka şi în alte oraşe din ţară, în ziua în care creștinii catolici sărbătoresc Paștele, pe 21 aprilie. 215 oameni au murit în atentate şi alte peste 500 de persoane au fost rănite. Şapte persoane au fost arestate până acum, toţi extremişti religioşi. Tototdată, ministerul Apărării din Sri Lanka a decretat, duminică, stare de asediu de 12 ore, începând de la ora locală 18.00 (12H30 GMT) după atentate. Starea va fi valabilă până luni, la ora locală 6.00.

UPDATE 17.01: Numărul victimelor a ajuns la 215, iar cel al răniților a trecut de 500, potrivit Digi 24. De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că un grup de opt copii cu însoţitori se află în Sri Lanka, ţară lovită duminică, 21 aprilie, de atacurile teroriste. Din primele informații se pare că aceștia sunt din Iași, de la la Colegiul „Costache Negruzzi”. Tinerii sunt momentan în afara oricărui pericol, fiind trimiși într-o bază militară. Aceștia vor fi aduşi în ţară în zilele următoare. 

Opt copii români se află în Sri Lanka, adăpostiți într-o unitate militară 

Opt copii români, aflaţi în Colombo la un schimb de experienţă, au fost salvaţi din calea atentatelor. Aceştia şi adultul care îi însoţea au fost transportaţi, de urgenţă, la o unitate militară din afara oraşului, unde sunt în siguranţă. Pentru moment, niciun român nu se află pe lista victimelor atacurilor. Ministrul de Externe de la Bucureşti i-a îndemnat pe românii aflaţi acolo să să se întoarcă în ţară cât mai rapid.

„Am reuşit să discutăm cu autorităţile şi au fost duşi cu toţii într-o unitate militară la periferia Capitalei, unde sunt condiţii de securitate foarte stricte.(..) Sfatul meu ar fi ca toți românii să se întoarcă în țară cât mai rapid pentru că nu știm cum vor evolua aceste atentate”, a declarat ministrul de Externe. 

UPDATE 16.23: Guvernul a anunţat că numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 207, iar numărul răniţilor a ajuns la 450. Printre morţi se numără membrii ai comunităţii creştine din Sri Lanka, dar şi 35 de turişti din Marea Britanie, Olanda, Turcia, China şi Portugalia. Potrivit unor surse medicale, turiştii morţi ar fi din opt ţări. 

Trei poliţişti au murit în Dematagoda, la trei ore de la atacurile iniţiale, unde a avut loc a opta explozie, în timp ce urmăreau unii dintre atacatori. Conform guardian.com, exploziile au fost toate organizate de un singur grup de extremişti religioşi.

Unde au avut loc cele opt explozii

În total, duminică au avut loc opt explozii, din care şase iniţiale, urmate de alte două. Trei biserici şi trei hoteluri au fost ţintele atacurilor. Cele trei hoteluri de lux, Shangri La, Kingsbury şi Cinnamon Grand (preferat de politicieni), se aflau toate în capitala Colombo, la fel ca şi biserica St. Anthony, dar şi casa de oaspeţi de lângă Grădina Zoologică Dehiwala, şi locul unde au fost ucişi cei trei poliţişti, Dematagoda. 

O altă explozie a avut loc la nord de Colombo, în Negombo, la biserica St. Sebastian, iar a opta explozie a fost în vestul ţării, la biserica Zion din Batticaloa.  

UPDATE 12.50: Conform Digi24, care citează presa locală, numărul deceselor a ajuns la 185. Printre morţi se numără şi 35 de cetăţeni străini, au anunţat autorităţile de la Colombo. Alţi 469 de oameni au fost răniţi.

Cetăţeni români nu se află printre cei răniţi în atacurile teroriste din Sri Lanka

Potrivit news.ro, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, că Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka, iar autorităţile locale nu au notificat până în prezent ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate.

”Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în oraşul Colombo şi în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka.  Reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, a transmis, duminică, MAE, la solicitarea News.ro.

Sursa citată a precizat că, până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară.

Guvernul din Sri Lanka a cerut blocat temporar reţelele sociale din cauza ştirilor false

Guvernul din Sri Lanka a decretat duminică blocarea temporară a reţelelor de socializare pentru a împiedica difuzarea de informaţii incorecte şi false cu privire la valul de atentate care a lovit insula, provocând moartea a cel puţin 158 de persoane, scrie AFP.

UPDATE 10.35: Bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 137, potrivit Poliției din Sri Lanka. Au avut loc pe puțin 6 explozii în interiorul a trei biserici, atunci când enoriașii lor celebrau Paștele catolic. Preşedintele ţării a rugat oamenii să fie calmi şi să colaboreze cu autorităţile. Atacurile nu au fost deocamdată revendicate. Există însă temeri și ipoteze că militanţi ai organizaţiei teroriste ISIS care s-au întors din Irak şI Siria ar putea constitui o ameninţare. În ultimii ani, s-au înregistrat violenţe în statul insular. Membri ai majorităţii budiste au atacat moschei şi proprietăţi ale musulmanilor, ceea ce a dus la declararea stării de urgenţă în martie 2018.

Inițial, autoritățile au anunțat moartea a 20 de persoane, în cadrul unui prim bilanț. Aceste explozii au avut loc în cadrul unor biserici în Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa, dar şi la hotelurile de lux The Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury din capitala Colombo, potrivit digi24.ro.

Nu se cunoaște încă care a fost cauza celor șase explozii și nimeni nu știe dacă e vorba de un atentat. În cadrul bisricilor atacate, se celebra Paștele catolic.

Sri Lanka, ţară majoritar budistă

Sri Lanka, insulă din sudul Asiei situată în Oceanul Idian, este o ţară predominant budistă. 70.2% din populaţie are acestă religie, conform unui recensământ recent. 12.6% dintre locuitori sunt hinduşi şi 9.7% musulmani. În Sri Lanka se află 1,5 milioane de creştini, 6% din populaţie, iar majoritatea sunt romano-catolici. 

În Sri Lanka nu au existat violenţe împotriva creştinilor, deşi în ultimii ani, membrii comunităţii s-au plâns că sunt discriminaţi. Zona aceasta a Asia, mai ales Pakistan, Myanmar ş India, a fost, în anii recenţi, scena unor atacuri sângeroase împotriva creştinilor, atentate care au avut loc deseori în ziua de Paşte. 

Mai multe