Atentatul din Munchen, la 5 ani după atacul neo-nazistului Breivik care a cutremurat Norvegia

23 iulie 2016 0:41   Internațional
Ultima actualizare:

Atacul terorist din Munchen de vineri seara, 22 iulie, vine la cinci ani după un masacru de pe o insulă din Norvegia în urmă căruia au fost ucise 77 de persoane.

Presa germană speculează că atacatorii ar fi neo-naziști. În urmă cu cinci ani, atacatorul era tot adept al extremei drepte, după cum relatează DailyMail.co.uk.

Pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a plasat o mașină capcană în Oslo a cărei explozie a ucis opt persoane. Imediat după atentat, Breivik s-a deplasat înarmat până în insula norvegiană Utoya unde a deschis focul asupra persoanelor dintr-o tabără de vară pentru tineri - a ucis alte 69 de persoane, moajoritatea adolescenți.

Oficialii norvegieni au declarat atunci doliu național și au organizat mai multe evenimente de comemorare a celor uciși în timpul atentatului. Potrivit afirmației premierului de atunci, 22 iulie 2011 a fost "una dintre cele mai negre zile din istoria Norvegiei."

La ceremonia de înmormântare a victimelor atentatului a participat și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Breivik era un adept al neo-nazismului și se stipulează că și cei trei autori ai atentatului din Munchen ar fi simpatizanți ai extremei drepte. Aceștia nu au fost încă găsiți de poliția germană.

Mai multe