Aţi sta măcar o zi în cele mai ciudate clădiri din lume?
Sfidează legile fizicii şi îi hipnotizează pe trecători! Experţii arhitecţi de la „Lonely Planet” au realizat o selecţie de 120 de clădiri în noua carte lansată pe piaţă. Intitulată „Amazing Architecture: A Spotter’s Guide”, publicaţia trece în revistă cele mai spectaculoase bijuterii arhitectonice. Însă, de departe, cea mai interesantă clădire rămâne „Big Basket” din Newark, Ohio, SUA, unde a fost biroul central al companiei Longaberger.
Clădirea cu şapte etaje are o suprafaţă utilă de peste 60.000 de metri pătraţi şi are forma unui coş de picnic. „Big Basket” a fost construită în Newark, Ohio, la ordinul lui Dave Longaberger, patronul companiei. A fost dată în folosinţă în 1997 şi timp de aproape 20 de ani a fost locul unde au muncit peste 500 de angajaţi care confecţionau manual coşuleţe din lemn, nuiele şi alt tip de împletituri. În epoca de glorie, The Longaberger Company a avut 8.200 de angajaţi, majoritatea lucrând la Fabrica de Coşuri din Dresden, Ohio. Datorită lui Dave Longaberger, care a murit în 1999 şi i-a lăsat fiicei lui, Tami, compania, în anul 2000 încasările erau de peste un miliard de dolari. În 2012, vânzările au scăzut dramatic la 100 de milioane de dolari. Clădirea „Big Basket” a fost construită de dezvoltatorul NBBJ şi Korda Nemeth Engineering şi a fost gândită de însuşi Dave Longaberger. Numai toarta coşului cântăreşte 150 de tone şi puţini ştiu că este încălzită pentru a evita deteriorarea pe perioada iernii. La finele anului 2014, compania producătoare de coşuri începe să nu mai plătească taxele pe clădire, iar în iulie 2016 când mai rămăseseră în clădire doar 4 lucrători se decide să îşi mute sediul în Frazeysburg. În mai 2015, conducerea îşi dă demisia.
Compania intră în colaps. CVSL din cadrul JRJR Networks cumpără 51,7% din acţiunile Longaberger Co. Însă, cu toate astea, firma producătoare de coşuri continuă să acumuleze datorii: 800.000 de dolari taxe pe clădire, pe reparaţiile drumurilor aferente, facturi de electricitate şi facturi de restaurare a clădirii, care au fost realizate pe banii Primăriei. La 29 decembrie 2018, „Big Basket” (Coşul Mare) este cumpărat de dezvoltatorul imobiliar Steve Coon, din Canton, Ohio, cu doar 1,2 milioane de dolari. Asta în condiţiile în care imobilul fusese scos la vânzare cu 7,5 milioane de dolari. Construirea „Coşului” a costat, în anul 1997, 32 de milioane de dolari. Coon intenţionează să achite toate datoriile patrimoniale şi să introducă „Big Basket” în circuitul clădirilor istorice din SUA. Această manevră nu numai că va ridica valoarea de piaţă a ciudatei clădiri de birouri, dar creşte şi chiria şi aduce investitori din diferite domenii de activitate. „Am fost contactat recent de mai mulţi investitori care vor să transforme clădirea în hoteluri, mall-uri, să închirieze etaje întregi pentru amenajarea unor săli de sport. Abia aştept să redau viaţă acestei clădiri unice în lume”, a declarat pentru ABC, Steve Coon.
Imobilele acestea par desprinse din filme