Au angajat câini la aeroport să-i scape pe pasageri de frica de avioane. Cică patrupedele fac minuni cu ”pacienții”

8 mai 2019 16:22   Internațional
Ultima actualizare:

Aeroportul Internațional din Aberdeen este primul din Marea Britanie unde au fost angajați câini pentru a face terapie cu pasagerii care au probleme din cauza zborului. Echipa Canină s-a antrenat în spitale de copii, în centre sociale alături de bolnavi și bătrâni și în compania persoanelor cu dizabiluități. Dulăii din rasele Golden Retriever, Cocker Spaniel, Collie, Beagle sau ciobănesc german au fost antrenați între patru și șase luni de un personal specializat pentru misiunea de pe aeroportul scoțian.

Pasagerii care ajung pe Aeroportul din Aberdeen sunt întâmpinați începând de sâmbătă, 4 mai, de nu mai puțin de opt căței blânzi și jucăuși. Ei au fost angajați de conducerea aeroportului pentru a-i scăpa de pasageri de tress, pentru a le vindeca teama de zbor sau răul de înălțime. Evident, cei mai încântați de prezența cățeilor pe aeroport sunt copii. ”Este o idee extraordinară. Mă bucur foarte mult că mă pot juca cu un cățel înainte de a mă îmbarca în avion. Toți copiii sunt la fel de încântați ca mine”, a declarat pentru ”Guardian” Emma Bolton, de 14 ani.

Câinii de pe aeroport, mai eficienți decât orice calmant

Breagh, Grace sau Noodle sunt numele câtorva din brigada canină care combate stresul pasagerilor și readuce buna dispoziție în rândul persoanelor afectate de diferența de fus orar. Patrupedele din rasa Golden Retriever sunt extrem de eficienți în combaterea atacurilor de panică, a stărilor de anxietate și a fobiilor legate de călătoria cu avionul. ”Pentru prima oară în viața mea am zburat plină de optimism și gânduri pozitive”, a declarat pentru sursa citată Felicity Cronin, de 14 ani. Concret, însă, ce fac dulăii? Se plimbă prin aeroport, miros persoanele care fie sunt nervoase, fie au probleme de adaptare la fusul orar sau sunt deprimate. Se gudură pe lângă ele, le distrag atenția și încep să se joace câteva minute. În mod extraordinar, în mai puțin de 15 minute respectivul pasager începe să se simtă mai bine și începe să zâmbească. ”Are loc o explozie de serotonină în creier care ne schimbă brusc starea de spirit atunci când ne jucăm cu un cățel. Studiile au arătat că terapie cu căței are efecte clinice inclusiv în rândul persoanelor care suferă de boli grave precum cancerul, Alzheimer, demență sau Parkinson”, a explicat Diane Wood reprezentanta Asociației Canine din Scoția, care s-a ocupat de acest proiect.

Citește și:

Terapia cu animale e bună pentru toate vârstele

Câinele, de ajutor în terapia antistres

Cum au fost transformați câinii în terapeuți?

Cercetători din cadrul Universității Robert Gordon din Aberdeen conduși de Wood au semnalat beneficiile terapiei cu animale încă de la începutul anilor 2000. Dulăii au fost antrenați să empatizeze cu oamenii, să ”îi înțeleagă” atunci când le vorbesc și să reacționeze prompt la comenzi. Un câine de terapie nu rămâne insensibil atunci când cineva plânge, când se vaită sau când imploră după ajutor. Ei beneficiază de dresori care îi învață să fie calmi, jucăuși, să nu reacționeze violent la zgomotele puternice și să își provoace pacientul la joacă atingându-i mâna cu nasul sau cu lăbuța. Contactul cu oamenii are efecte pozitive în reglarea tensiunii sanguine, în combaterea stresului și în reglarea pulsului. Fraser Bain, directorul aeroportului a ținut să sublinieze că unul dintre căței a produs reacții miraculoase din partea unui pasager minor diagnosticat cu autism. ”Zilnic peste 20.000 de pasageri beneficiază de tratamentul câinilor de pe aeroportul internațional din Aberdeen. Contactul cu ei ajută enorm în cazul persoanelor panicate, anxioase, deprimate sau stresate”, a punctat Bain.

Mai multe