Au «angajat» un robot să joace în filme

2 noiembrie 2015 21:42   Internațional
Ultima actualizare:

Premieră mondială! Un robot joacă într-un film de Oscar. Este vorba de „Sayonara”, o ecranizare japoneză. Pentru că nu ştie să meargă ca un om, robotul Geminoid F a primit rolul unei femei infirme.

Robotul Geminoid F, numit Leona în film, joacă un rol principal în lungmetrajul nipon regizat de Koji Fukada. A fost distribuit pe post de actriţă alături de actori adevăraţi, în carne şi oase. Androidul (n.r. robot cu aspect uman) nu poate însă să meargă, de aceea are rolul unei femei infirme care a supravieţuit bombei atomice. A fost mişcată în timpul turnării cu ajutorul unui cărucior cu rotile. Faţa robotului Geminoid F reproduce perfect chipul unei femei la vârsta de 20 de ani, deşi pielea  este confecţionată din cauciuc. Poate să zâmbească, îşi încruntă sprâncenele şi îşi mişcă gura. Vorbeşte, cântă şi chiar poate împrumuta vocile altor oameni. Este echipată cu 12 mini-dispozitive motorizate, alimentate cu aer sub presiune, care îi permit să copieze expresiile faciale umane. În film, robotul primeşte comenzile prin intermediul unei aplicaţii instalate pe computer. Construirea acestuia a costat 112.000 de dolari (450.646 de lei).

Nu este o sumă prea mare, de aceea se crede că, pe viitor, roboţii vor putea înlocui actorii. Sunt preferaţi oamenilor, fiindcă nu se plâng niciodată, nu au nevoie de somn şi nu le e foame. În plus, ascultă de regizor fără crâcnire. Geminoid F a fost creat de Hiroshi Ishiguro, un renumit proiectant de roboţi de la Universitatea din Osaka, Japonia. Filmul “Sayonara” are toate şansele să ajungă la ediţia din 2016 a Oscarurilor.

- Faţa se mişcă datorită celor 12 mini-dispozitive motorizate pentru mimică

- Are înălţimea de 1,65 metri şi greutatea de 54 de kilograme

- Are autonomie de până la 2 ore de funcţionare

- Preţ: 112.000 $

Mai multe