Avion prăbușit în Franța: Copilotul a vrut să distrugă aeronava

26 martie 2015 14:28   Internațional
Ultima actualizare:

Copilotul avionului Germanwings prăbuşit marţi în sudul Franţei a refuzat să dechidă uşa pilotului şi a acţionat butonul de coborâre a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge aeronava, a declarat joi procurorul din Marsilia, citat de La Depeche în ediţia online.

Concluzia la care au ajuns anchetatorii, după ce un avion s-a prăbuşit în Franţa, este şocantă. După ce pilotul a ieşit din cabină, copilotul a refuzat în mod deliberat să îi deschidă uşa şi a prăbuşit intenţionat aeronava cu 150 de pasageri la bord, crede procurorul Brice Robin, din Marsilia.

Procurorul a mai precizat că, potrivit sunetelor care se aud pe cutia neagră, copilotul Andreas Lubitz, în vârstă de 28 de ani, era în viaţă şi respira până la impact, fără însă a scoate niciun cuvânt. Rămas singur la controlul avionului prăbușit în Franța, după ce căpitanul a ieşit din cockpit, Lubitz a refuzat să redeschidă uşa şi a apăsat butonul de coborâre. Copilotul a ignorat apoi apelurile repetate ale turnului de control şi alarmele declanşate în avion. "În acest stadiu, nimic nu permite să spunem că este vorba despre un atentat terorist", a mai declarat procurorul Brice Robin, refuzând să vorbească despre o "sinucidere", pentru că "atunci când te sinucizi o faci singur". De asemenea, anchetatorii susțin că nu există o vină evidentă a companiei aeriene Germanwings.

Avion prăbușit în Franța: El este copilotul vinovat de accident

Andreas Lubitz, în vârstă de 28 de ani, originar din oraşul Montabaur, în landul german Renania-Palatinat, a fost pasionat de zbor din adolescenţă, când a devenit membru al unui club de aviaţie. Lubitz  "a devenit membru al clubului de aviaţie în adolescenţă, pentru a-şi îndeplini visul de a zbura", potrivit unei declaraţii date publicităţii pe site-ul propriu de către clubul Luftsportclub Westerwald, al cărui membru a fost copilotul avionului prăbușit în Franța.

Copilotul Andreas Lubitz avea o experienţă de doar 630 de ore de zbor pe avioane de tip Airbus A320 şi s-a angajat în cadrul companiei Germanwings în septembrie 2013, după absolvirea cursurilor de pilotaj ale Şcolii de aviaţie a Lufthansa din Bremen, scrie International Business Times. Autorităţile din oraşul Montabaur au dat publicităţii, joi, o declaraţie în care oferă condoleanţe familiei, dar oficialii nu l-au identificat formal pe copilotul avionului prăbușit în Franța ca fiind Andreas Lubitz. Primăriţa din Montabaur, Gabriele Wieland, a declarat că tânărul copilot locuia cu părinţii, dar avea şi o locuinţă personală la Dusseldorf. Germanwings şi compania mamă Lufthansa au refuzat să facă publice numele piloţilor şi orice alte detalii, înaintea conferinţei de presă susţinute de anchetatorii francezi ai dezastrului aviatic. Pe de altă parte, procurorul francez care conduce ancheta privind prăbuşirea avionului Germanwings a confirmat identitatea copilotului. Presa germană l-a identificat pe pilotul avionului prăbușit în Franța doar cu prenumele şi iniţiala numelui, Patrick S. Potrivit cotidianului germana Bild, Patrick S., tată a doi copii, a lucrat pentru Lufthansa şi Germanwings peste zece ani şi avea o experienţă de peste 6.000 de ore la manşa avioanelor de tip Airbus A320. Pilotul lucra pentru Germanwings din mai 2014, după ce fusese pilot pentru companiile Lufthansa şi Condor.

Avion prăbușit în Franța: Cum arată locul accidentului

Potrivit procurorului din Marsilia, în avionul prăbușit în Franța "se auzeau strigăte în ultimul moment", ceea ce înseamnă că pasagerii şi-au dat seama ce se întâmplă chiar înainte de impact, scrie Mediafax.

"Cutia neagră a vorbit", a precizat procurorul, detaliind conversaţiile care au avut loc în cabină în ultimele 30 de minute înainte de prăbuşire. "În primele 20 de minute, cei doi piloţi discutau normal, vesel. Nimic anormal. Comandantul de bord pregătea informarea pentru aterizarea la Dusseldorf, iar răspunsurile copilotului par laconice. Comandantul de bord îi cere copilotului să preia comanda şi se aude zgomotul unui scaun şi uşa care se închide. Probabil a mers să-şi satisfacă o necesitate naturală. Copilotul manipulează atunci sistemul de monitorizare a zborului pentru a începe coborârea în timp ce era singur la comandă", a precizat procurorul care a anchetat cazul avionului prăbușit în Franța.

"Acţionarea acestui dispozitiv pentru selectarea altitudinii nu poate fi decât voluntară. Se aud apoi câteva apeluri ale comandantului care cere accesul în cabină. Dar nici un răspuns din partea copilotului. Se aude un zgomot de respiraţie până la impactul final, deci el era în viaţă", a adăugat Brice Robin.

Avion prăbușit în Franța: 150 de oameni și-au pierdut viața

150 de persoane şi-au pierdut viaţa marţi după ce un avion s-a prăbuşit în Franţa. Aeronava, aparţinând companiei low-cost Germanwings, a căzut în Alpii Francezi, între Barcelonnette şi Digne. Resturile avionului sunt în Masivul Pic de l'Estrop, la altitudinea de peste 2.500 de metri. Dat fiind faptul că zona accidentului e greu accesibilă şi că bucăţile avionului prăbuşit în Franţa sunt împrăştiate pe o suprafaţă mare, căutările victimelor vor dura cel puţin o săptămână. Reptatrierea cadavrelor va lua alte câteva zile, potrivit AFP.

Mai multe