Avionul prăbuşit în Franţa: 8 minute de teroare
150 de persoane şi-au pierdut viaţa marţi după ce un avion s-a prăbuşit în Franţa. Aeronava, aparţinând companiei low-cost Germanwings, s-a prăbuşit în Alpii Francezi, între Barcelonnette şi Digne. După o primă zi de căutări, echipele de salvare au reluat operaţiune de recuperare a cadavrelor şi resturilor avionului. Click! îţi prezintă tot ce se întâmplă.
Avionul Airbus A320 prăbuşit în Franţa, cu 144 de pasageri şi șase membri ai echipajului la bord, a căzut marţi dimineaţă într-o zonă muntoasă, în apropierea localităţii Barcelonnette. Aparatul decolase de la Barcelona la ora 10.01 (11.01, ora României) şi urma să ajungă la Dusseldorf, în nordul Germaniei, însă a dispărut de pe ecranele radarelor în jurul orei 11.15 (12.15, ora României).
Update: Directorul companiei Germanwings, Thomas Winkelmann a declarat că, în avionul prăbuşit în Franţa, se aflau 72 de germani, 35 de spanioli, doi australieni, trei britanic, doi americani, un olandez, un japonez, un beligan şi persoane din Irak şi Argentina.
Avionul prăbuşit în Franţa a început să piardă din altitudine la 45 de minute de la decolare, iar pasagerii au trecut prin opt minute de teroare până când aeronava s-a dezintegrat, conform theguardian.com. În acest timp, piloţii nu au lansat niciun semnal de alarmă către turnul de control, fapt care ridică multe semne de întrebare.
Cu toate că a căzut vertiginos de la 10.000 de metri la 2.000, Reuters punctează că e puţin probabil ca avionul să fi căzut pur şi simplu din cer.
Pilotul care a reuşit să aterizeze cu un Airbus A320 pe râul Hudson din New York în 2009, evidând astfel un accident, a explicat că piloţii nu au spus nimic în cele opt minute pentru că erau probabil concentraţi să remedieze problema.
"Piloţii trebuie să zboare avionul mai întâi şi apoi să încerce să comunice", a declarat Chesley Sullenberger. El a adăugat că probleme neprevăzute cum ar fi lipsă a presiunii în cabină sau un incendiu ar putea duce la pierderea în altitudine bruscă a avionului prăbuşit în Franţa.
Avion prăbuşit în Franţa: Cum arată locul accidentului
Avion prăbuşit în Franţa: experţii cred că avionul s-a rupt în aer
Analiştii încearcă să afle ce s-a întâmplat exact în cazul avionului prăbuşit în Franţa. AP a realizat o listă cu ceea ce se ştie până acum despre accident şi ce pot însemna toate aceste lucruri.
Conform specialiştilor, faptul că bucăţile avionului sunt împrăştiate pe o suprafaţă mare indică faptul că aeronava s-a rupt când era încă în aer. Faptul că avionul a căzut rapid de la 10.000 de metri sugerează că s-a depresurizat, potrivit unui fost inginer Boeing, Todd Curtis. În plus, există posibilitatea unei erori umane: preocupaţi să ducă avionul la o altitudine sigură, sub 3.000 de metri, piloţii nu şi-au dat seama că erau prea aproape de munţi.
Luthansa a declarat că trateazp situaţia ca un accident şi că nu i-a în calcul posibilitatea unui atac terorist. Ipoteza accidentului în cazul avionului prăbuşit în Franţa e susţinută şi de ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, dar şi de Casa Albă.
Avion prăbuşit în Franţa: Cutia neagră găsită poate fi folosită pentru a obţine informaţii
Ministrul de Interne al Franţei a declarat că cutia neagră a avionului prăbuşit în Franţa poate fi folosită pentru a obţine informaţii despre ce s-a întâmplat pe perioada zborului.
Deşi cutia e avariată, ea va oferi informaţii valoroase: ea înregistrează tot ce se discută în cabina piloţilor, inclusiv zgomote.
Avion prăbuşit în Franţa: Căutările vor dura cel puţin o săptămână
Dat fiind faptul că zona accidentului e greu accesibilă şi că bucăţile avionului prăbuşit în Franţa sunt împrăştiate pe o suprafaţă mare, căutările vor dura cel puţin o săptămână. Reptatrierea cadavrelor va lua alte câteva zile, potrivit AFP.
Un oficial din zonă a declarat, pentru mirror.co.uk, că avionul "e în bucăţi mici. Sunt hectare de rămăşite umane, e oribil. Am văzut lucruri oribile, femei, bărbaţi, bebeluşi. Da, am văzut bebeluşi".
Avion prăbuşit în Franţa: Angajaţii Germanwings, moment de reculegere pentru victime
Angajaţii companiei Germanwings a ţinut un minut de reculegere pentru victimele avionului prăbuşit în Franţa, miercuri dimineaţa, la sediul firmei. Cu ochii în lacrimi, angajaţii încă şocaţi de veste s-au consolat reciproc pentru pierderea colegilor, dar şi pentru pasagerii avionului, notează mirror.co.uk.
Directorul companiei, Thomas Winkelmann, a declarat că vor exista zboruri speciale pentru familiile victimelor care vor să vină la locul accidentului. În plus, mai multe companii vor prelua pasagerii Germanwings ale căror zboruri au fost anulate, pentru că echipajele sunt prea afectate emoţional să zboare.
Din familiile celor 150 de victime ale avionului prăbuşit în Franţa, compania a vorbit deja cu 123 de familii, dar mai au 27 de "persoane".
Avion prăbuşit în Franţa: Câteva curse Germanwings, anulate
Câteva zboruri ale companiei Germanwings au fost anulate, marţi, după ce echipajele au refuzat să zboare după ce au aflat că avionul prăbuşit în Franţa fusese ţinut la sol timp de o oră pentru reparaţii, cu o zi înaintea accidentului, potrivit The Telegraph.
Piloţii şi personalul navigant au refuzat să zboare din cauza îngrijorărilor că accidentul ar fi putut avea legătură cu reparaţiile care au avut loc luni la trapele trenului de aterizare, potrivit unor informaţii neconfirmate relatate de revista Der Spiegel.
Lufthansa a negat că ar exista o legătură între reparaţii şi zborurile anulate. În schimb, directorul companiei a declarat că piloţii celor şapte avione care nu au decolat au declarat că nu se simt în stare din motive personale. Carsten Spohr a explicat că "mulţi dintre membrii echipajului Germanwings îi cunoşteau pe cei aflaţi în avionul prăbuşit în Franţa".
Compania a confirmat că avionul a stat o oră la sol pentru a fi reparat, dar că motivul a fost un zgomot făcut de o uşă şi nu ceva grav.
Avion prăbuşit în Franţa: australieni, mexicani şi argentinieni, printre victime
MInistrul de externe al Australiei, Julia Bishop, a confirmat că la bordul avionului prăbuşit în Franţa se aflau doi australieni, Carol Friday şi fiul ei, Greg.
În plus, printre victime se numără şi doi columbieni, Maria del Pilar Tejada şi Luis Eduardo Medrano, dar şi doi argentinieni şi trei mexicani, potrivit AFP.
Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a anunţat marţi că printre victimele din avionul prăbuşit în Franţa se află probabil, "din nefericire", mai mulţi cetăţeni britanici, relatează BBC News Online.
Un pasager, se numeşte Marina Bandres Lopez-Belio - cetăţean britanic originar din Jaca, Spania -, potrivit primarului oraşului său natal. Primarul Victor Barrio a declarat că ea zbura împreună cu fiul ei, Julian. Bandres fusese în Spania pentru a participa la funeraliile unei rude, a precizat primarul, adăugând că nu ştie dacă soţul ei se afla în avion împreună cu ea.
Potrivit theguardian.com, o capelă a fost improvizată la locul accidentului şi rudele victimelor vor ajunge în cursul zilei de miercuri. Francois Hollande, Angela Merkel şi Mariano Rajoy sunt aşteptaţi şi ei la locul accidentului şi se pare că vor ajunge în jurul orei 16.
Avion prăbuşit în Franţa: Echipa Germaniei, minut de reculegere la meciul cu Australia
Federaţia germană de fotbal a declarat că echipa naţională va purta bandelore negre în timpul meciului amical cu Australia de miercuri, în amintirea victimelor avionul prăbuşit în Franţa.
Echipele vor ţine un minut de reculegere înainte de începerea meciului: "Datorăm asta victimelor şi familiilor lor", a declarat preşedintele federaţiei, Wolfgang Niersbach.