Barack Obama va vizita Hiroshima luna aceasta

10 mai 2016 17:41   Internațional
Ultima actualizare:

Barack Obama este primul președinte american în funcție care vizitează Hiroshima, orașul japonez lovit de o bombă nucleară trimisă de americani în 1945.

Vizita face parte din excursia asiatică programată între 21 și 28 mai, ce include și Vietnamul, informează BBC. Hiroshima a fost bombardată în 6 august 1945 și a ucis 140.000 de oameni. Împreună cu bomba de la Ngasaki, devastatoarele tragedii au încheiat cel de-al Doilea Război Mondial.

Secretarul de presă al lui Barack Obama a declarat: "Președintele va face o vizită istorică în Hiroshima alături de Shinzo Abe, premierul Japoniei, pentru a accentua continua lui călătorie pentru stabilirea păcii și securității într-o lume fără arme nucleare. Vizita reprezintă o oportunitate pentru a omagia memoria victimelor nevinovate căzute în război."

Jimmy Carter a vizitat Hiroshima, dar după încheierea mandatului de președinte.

Bomba de la Hiroshima a fost poreclită "Little Boy" (Băiatul cel mic n.r), iar explozia a avut forța a 20.000 de tone de TNT. Orașul japonez a fost ales cu doar o oră înainte de lansare, iar ceea ce a făcut ca Hiroshima să fie bombardat a avut ca principală motivație vremea bună care se prefigura deasupra orașului.

Mai multe