Blue Monday. 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an

21 ianuarie 2019 8:14   Internațional
Ultima actualizare:

Luni, 21 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului 2019. Acest "titlu" este dat celei de-a treia zi de luni din ianuarie, încă din 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică pentru a calcula cea mai tristă zi din an.

Psihologul a luat în considerare condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni, și așa a ajuns la Blue Monday - Lunea albastră. În această zi, oamenii manifestă o stare de tristeţe accentuată, de letargie şi au tendința de a consuma carbohidraţi în exces.Inițial, Blue Monday a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism, Sky Travel, care promova avantajele călătoriilor realizate în luna ianuarie, motiv pentru care cercetarea psihologului nu a avut credibilitate, dar ușor-ușor, această idee s-a propagat la nivel mondial.

Formula Blue Monday

Pentru a determina cea mai deprimantă zi a anului, Cliff Arnall a venit și cu o formulă matematică, nesusținută însă științific.

Psihologul Cliff Arnall a dat publicității la vremea respectivă o formulă matematică care reprezintă „Lunea Albastră”, W exprimă condițiile meteorologice, d=debitul (diferența intre datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T=timpul scurs de la Crăciun, Q=timpul scurs de la începutul Anului Nou, M=nivel motivațional scăzut, Na=necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul. Savanții nu sunt de acord cu această teorie, notând că a fost doar o strategie de marketing din partea Sky Travel, care avea scopul de a-i face pe oameni să-și cumpere bilente pentru vacanțe cu destinații exotice și însorite.

Mai multe