BREXIT / Scoţia vrea să rămână în UE cu orice preţ. Anunţul făcut

25 iunie 2016 15:31   Internațional
Ultima actualizare:

Primul ministru al Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat că va începe imediat discuţiile cu Bruxelles pentru a vedea cum poate Scoţia să rămână în Uniunea Europeană. Declaraţia politicianului vine după ce 62% din scoţieni au votat împotriva Brexit şi ţara şi-a exprimat intenţia de a se rupe de Marea Britanie.

Liderul scoţian a confirmat faptul că ea şi guvernul ei au început să facă un plan pentru a obţine independenţa în următorii doi ani. După o întâlnire a cabinetului scoţian sâmbătă, Sturgeon a spus: "Suntem determinaţi să acţionăm imediat. Un al doilea referendum pentru independenţă e o opţiune clară". 

Conform independent.co.uk, există un precedent care ar permite Scoţiei să rămână în UE, chiar şi fiind parte a Marii Britanii. Danemarca este de fapt o uniune între trei state: Danemarca continentală, Insulele Feroe şi Groenlanda. Dintre ele, doar partea continentală e membră UE. 

Vineri, Nicola Sturgeon a declarat că e inacceptabil ca Scoţia să fie obligată să părăsească UE, în condiţiile în care locuitorii au votat pentru a rămâne în spaţiul Uniunii. 

Mai multe