Brexitul riscă apariția unui nou „stat”. Ce s-a omis în procesul de ieșire din UE
Brexitul s-ar putea să impună mai multe probleme decât ne-am fi imaginat. Odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, aceasta ar trebui să „ia” cu sine și teritoriile extra-insulare, iar unul dintre acestea ar fi Gibraltarul. A început o adevărată „bătaie” diplomatică pe una dintre cele mai importante strâmtori din Europa.
Gibraltarul este situat în Penisula Iberică, mai exact, în sudul extrem al Spaniei și este un teritoriu aflat sub administrație britanică. Are o suprafață de aproape șase kilometri pătrați și este dominat de Stânca Gibraltarului, care se întinde până la 397 de metri altitudine.
Cum a ajuns să fie o enclavă britanică
Potrivit BBC, Gibraltarul a fost ocupat în Evul Mediu (711 – 1462) de mauri (popor musulman din nordul Africii). Din 1462, teritoriul a fost luat înapoi de spanioli, revenind Castillei până în 1704, când Gibraltarul a fost ocupat de o forță militară anglo-olandeză. În 1713, Spania a decis să cedeze definitiv teritoriul Marii Britnaii și așa a rămas până în prezent.
Gibraltar, un teritoriu încă disputat
Teritoriul rămâne în continuare disputat. Spaniolii consideră că englezii au anexat bucata de pământ de la malul Mediteranei într-o perioadă de tulburențe în care regatul spaniol se confrunta cu probleme de succesiune la tron. La rândul lor, britanicii argumentează că teritoriul a fost cedat în mod legal, prin Tratatul de la Utrecht. Lucrurile sunt însă mai complexe. Gibraltarul este azi ocupat de 32.000 de locuitori care acum consideră că au dreptul la autodeterminare.
De ce este Gibraltarul atât de important?
Cu toate că este un teritoriu foarte mic și pare insignifiant, are un rol geostrategic deosebit de important pentru este localizat la ieșirea în Oceanul Atlantic și la doar 19 kilometri de coasta Africii. Marea Britanie are aici amplasată o bază militară, inclusiv un port și o pistă aviatică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Gibraltarul a fost o bază navală foarte importantă pentru Aliați. în plus, faptul că se află chiar lângă strâmtoare, îi oferă Regatului Unit acces pentru navele comerciale, dar și militare. Din această cauză, conducerea spaniolă este nemulțumită de faptul că Gibraltar a devenit un fel de paradis fiscal pentru corporații, dar și pentru investitori care s-au îmbogățit substanțial pentru că nu mai plătesc anumite taxe. În plus, cu toate că (încă) face parte din Uniunea Europeană, Gibraltarul a fost mereu lipsit de condiția de a aplica TVA la produse.
Viitor incert pentru Gibraltar
Recent, s-a descoperit că în documentul care declanșează ieșirea Marii Britanii din UE nu este nimic menționat în legătură cu viitorul Gibraltarului, ceea ce complică situația. și cum nu este nevoie nici de consensul Spaniei, ar trebui să se acorde un drept de veto. Anul trecut, cei din Gibraltar au au votat în proporție de 96% pentru rămânerea în UE și acuză și guvernul spaniol că se folosește de prilejul Brexitului pentru a-și atinge obiectivele teritoriale. Nu ar fi exclus ca populația din Gibraltar să dorească în viitorul apropiat obținerea independenței.