Care este legătura dintre COVID și îmbolnăvirea cu diabet a pacienților. Ce arată două studii
Două studii recente explică de ce unii bolnavi de COVID-19, fără diabet în istoricul medical, au dezvoltat această afecțiune în timpul infecției cu SARS-CoV-2 sau imediat după vindecare. Studiile au fost realizate independent de cercetători americani și italieni,
Primul caz de acest gen care a deschis orizonturile studiilor a fost Mario Buelna, un tânăr american de 28 de ani, a fost iniţial diagnosticat cu Covid-19. Două săptămâni mai târziu, el s-a simţit slăbit şi a început să vomite și a leșinat dintr-o dată.
Paramedicii l-au dus la un spital din apropiere, unde medicii l-au internat la terapie intensivă. I-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor - diabetul de tip 1 - l-a uimit şi l-a speriat. Șocant este că nu avea antecedente de boală.
Care este legătura dintre COVID și declanșarea diabetului
Se pare că virusul SARS-CoV-2 poate infecta celulele pancreatice care produc insulină și le poate modifica funcționarea, arată două studii recente. Acest lucru poate explica faptul că unii oameni s-au îmbolnăvit de diabet după ce au trecut prin COVID-19, scrie publicația The Guardian.
„În ultimele luni, am văzut mai multe cazuri de pacienți care au făcut diabet fie în timp ce erau bolnavi de COVID-19, fie la scurt timp după vindecare. Începem să credem că există o legătură – virusul are abilitatea de a cauza o funcționarea defectuoasă a metabolizării zahărului”, spunea profesorul Francesco Rubino, de la Kings College London, în luna martie 2021, pentru The Guardian.
Sute de astfel de cazuri s-au raportat în toată lumea, fiind făcute mai multe studii ulterior. Rezultatele de laborator au arătat că SARS-CoV-2 poate infecta celulele din plămân, colon, inimă, ficat și pancreas. De asemenea, pot fi afectate și celulele din creier care produc dopamina.
Alte experimente au arătat că celulele pancreatice care produc insulina pot fi, în aceeași măsură, afectate. Insulina este un hormon care ajută corpul uman la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Odată infectate, aceste celule produc mai puțină insulină, dar și hormoni care în mod normal sunt produși de diferite celule pancreatice.
Nu se cunoaște momentan dacă efectele provocate de COVID-19 sunt pe termen lung
Încă nu este cert dacă aceste schimbări provocate de infecția cu SARS-CoV-2 sunt pe termen lung, având în vedere că unii pacienți cu probleme cauzate de virus (niveluri foarte instabile de glucoză în sânge spre ex) și-au revenit la normal după ce s-au vindecat.
De asemenea, a fost demonstrat că pacienții deja bolnavi de diabet dezvoltă complicații mai severe și tulburări metabolice severe odată infectați cu COVID-19. Medicii atrag atenția în continuare că diabetul rămâne unul dintre cei mai mari factori de risc în dezvoltarea unor simptome grave ale COVID-19.