Cât de periculos este, de fapt, norul de cenușă vulcanică ce traversează în aceste zile România
Norul de cenuşă vulcanică și gaze toxice rezultat în urma erupţiei vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare (Spania) a intrat duminică în România se va menține deasupra țării noastre până spre jumătatea acestei săptămâni. Anunțul a fost făcut de specialiștii de la Administrația Naţională de Meteorologie (ANM). Iată cât este de periculos este acest fenomen și ce se va întâmpla dacă plouă.
Conform analizei efectuate de către meteorologi, norul de cenușă și poluanți rezultat în urma erupției vulcanului din La Palma a intrat duminică în România, iar primul oraș afectat este Timișoara. Luni, norul continuă să se deplaseze deasupra țării noastre și se va menține în zonă timp de câteva zile. Vestea bună este că ploile prognozate nu vor antrena la sol particulele de dioxid de sulf, conform reprezentanților ANM.
Un nor de cenușă vulcanică conține un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită. Norul care traversează în aceste zile România poate fi periculos doar dacă ne expunem la o concentrație foarte mare de elemente poluante prcum dioxidul de sulf. Din fericire, nu este cazul, spun specialiștii.
„Concentraţia este pe toată coloana, însă la sol valoarea acestora este mică. În general, însă concentraţiile vor fi mici, nu sunt mari fluctuaţii. Concentraţia mare este sus, între 5 şi 10 kilometri, undeva chiar şi deasupra norilor. Din acest motiv, acest nor nu prea o să ne influenţeze pe noi. Cu cât înaintăm spre sfârşitul săptămânii, norul se cam disipează. Acesta a venit disipat, oricum.
Ce se va întâmpla cu norul toxic dacă plouă
E greu de spus cum vor influenţa ploile efectele acestui nor. „Noi estimăm că baza norilor va fi destul de jos, undeva sub 5 - 7 km şi atunci nu antrenează particulele de dioxid de sulf.Oricum, dacă se va întâmpla asta, nu cred că va fi un pericol. Nu am auzit nicăieri prin Europa să se fi întâmplat ceva. Acest nor va dispărea cam spre jumătatea săptămânii şi va avea concentraţi foarte mici", a declarat luni pentru Agerpres meteorologul de serviciu de la ANM.
Luni, este prognozată o intensitate mai mare a concentraţiilor de dioxid de sulf.
Evoluția norului de cenușă vulcanică în Europa
Duminică, Ministerul Mediului anunţa că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României până marţi, 28 septembrie.
Datele primite de Administrația Națională de Meteorologie de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul și vestul Europei, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10000 de metri), s-au menținut la valori ridicate, iar evoluția estimată pentru propagarea acestui nor indica apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă - duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa - luni, 27 septembrie.
Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat.
Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum SO2, pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), NOx și CO fi consultate pe www.calitateaer.ro.
VEZI ȘI IMAGINI SPECTACULOASE CU ERUPȚIA VULCANULUI DIN INSULA LA PALMA