Catalonia amână declararea independenţei! Solicită negocieri cu Madridul

10 octombrie 2017 21:01   Internațional
Ultima actualizare:

"Catalonia trebuie să devină un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul", a spus marți seară Carles Puigdemont, președintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a anunțat că suspendat declarația de independență.

Puigdemont a adăugat că nu doreşte ca tensiunile să escladeze, ci să fie ameliorate. Potrivit Digi24, a menţionat că problema catalană este una europeană, nu una internă. Mai mult decât atât, a acuzat Madridul de violenţe, de abuzuri și de închiderea stațiilor de votare, lăudând oamenii care au mers la vot și care şi-au asumat „riscurile” pentru ca referendumul să fie unul „de succes”. „Toată lumea a făcut tot ce a putut și le mulțumesc”, a precizat el. A subliniat că "singura șansă de supraviețuire a Cataloniei este de a deveni un stat” și a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

Referendumul din Catalonia, potrivit căruia peste 90% din locuitori s-a pronunţat în favoarea independenţei Cataloniei faţă de Spania, a fost marcat de gesturile violente ale poliţiei spaniole îndreptate către votanţii catalani. În încercarea de a-i opri pe aceştia din a-şi exercita dreptul de vot, poliţiştii spanioli au apelat la forţă şi la utilizarea pistoalelor cu gloanţe de cauciuc.

Mai multe