Ce a mai rămas din orașul irakian Ramadi după ocupația ISIS! Imagini tulburătoare

5 iulie 2016 10:44   Internațional
Ultima actualizare:

Imagini tulburătoare au fost surprinse cu ajutorul unei drone și arată ce a mai rămas din orașul irakian Ramadi, o așezare formată acum numai din ruine. Orașul a fost inițial sub stăpânirea ISIS, dar a fost recucerit după lupte grele care au distrus tot locul.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a răspândit aceste imagini cu orașul Ramadi cu scopul de a convinge taberele beligerante să înceteze ostilitățile deoarece nu aduc decât distrugeri, relatează DailyMail.co.uk

Drona a surprins clădiri demolate, spitale distruse de incendii și podele acoperite de miserie și fragmente din dărâmături, iar ambulanțele care se află în parcare sunt ciuruite de gloanțe. Președintele CICR, Peter Maurer, cere prin aceste imagini clor două state, Siria și Irak, să înceteze conflictul. El a  transmis mesajul în perioada Ramadanului în speranța că în această lună sfântă pentru musulmani, imaginile cu orașul-fantomă, în care nu se mai află nicio ființă umană, vor avea un impact emoțional profund.

"Chiar dacă Ramadanul se apropie de sfârșit, mulți dintre oamenii de rând trăiesc într-o teamă abjectă și într-o incertitudine terifiantă. A ieșit la iveală o adevărată catastrofă umană. Și fără a exagera, situația se înrăutățește pentru toată lumea", a declarat Peter Maurer. 

De asemenea, imaginile au fost difuzate după ce oficialii Națiunilor Unite din Siria au cerut intervenția echipelor care oferă ajutor umanitar pentru a salva de la foamete zeci de mii de oameni blocați în orașele devastate de război. 

Ultimele ajutoare au fost trimise în această regiune abia în luna aprilie. Chiar și așa, grupul Doctori fără Frontiere a declarat că 16 oameni au murit în orașul Madaya din cauza condițiilor de asediu din luna ianuarie.

Reprezentanții Națiunilor Unite au declarat că 62.000 de oameni sut blocați în patru orașe, iar soarta lor depinde de o înțelegere reciprocă între grupurile rebele și guvernul sirian. Alte 500.000 de persoane sunt prizoniere în restul regiunilor asediate, forțele pro-guvernamentale fiind considerate responsabile pentru situația disperată în care sea flă acești oameni. 

"Oamenii au nevoie de lideri care cred în umanitate, care le protejează căminele, școlile și spitalele, care protejează civilii și tratează oamenii pe care-i capturează cu respect", a declarat Maurer.

Mai multe