Ce arată primele studii despre efectele Omicron. Cercetătorii din Africa de Sud au concluzii optimiste
Cercetătorii din Africa de Sud vin cu vești bune privind noua tulpină a coronavirusului. Primele studii arată că deși mutațiile o fac să fie mai contagioasă, formele provocate de boală sunt unele mai ușoare.
O primă analiză a vizat pacienții internați într-un spital, confirmați cu SARS-COV-2, în perioada 14-29 noiembrie. Au fost 166 de pacienți în total, din care doar 20 la sută aveau peste 50 de ani. În urma studiului s-a constat că noua tulpină este mai transmisibilă în raport cu cele care au circulat până acum. Pe de altă parte, prezintă o formă mai ușoară și implicit o rată de deces mai mică.Specialiștii spun însă că, în perioada următoare, datele s-ar putea schimba, pentru că va fi urmărită evoluția pacienților pe perioade mai lungi de 14 zile.
Vaccinul, eficient în combaterea variantei Omicron
Cercetătorii vin și cu o altă veste bună. Există indicii potrivit cărora actualele vacciuri sunt eficiente pentru a combate formelegrae de boală.Emilian Popovici,vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că deși concluziile sunt optimiste,fiind vorba despre studii preliminare, trebuie privite sub semnul „posibil” și „probabil”.