Ce au mâncat călătorii de pe Titanic înainte de tragedie. Meniul complet
La 108 ani de la naufragiul celui care a fost cel mai mare și mai luxos pachebot din lume la vremea respectivă, Titanicul continuă să fascineze. Iar asta se întâmplă nu doar din pricina tragediei cumplite care i-a marcat destinul chiar la inaugurare. Naufragiul Titanicului este o poveste despre lașitate și eroism, dar și despre diferențele insurmontabile dintre clasele sociale.
Dintre cele aproximativ 1.500 de victime ale tragediei, cei mai mulți erau călători la clasa a treia, blocați în burta vaporului în momentul în care comandantul a dispus evacuarea cu bărcile de salvare insuficiente.
Despre luxul în care se răsfățau călătorii de la clasa întâi s-a tot vorbit, însă puțină lume știe cum erau tratați cei care-și luaseră bilete la clasa a treia. Diferențele uriașe se reflectau inclusiv în meniu.
Cum era de așteptat, călătorii de la clasa întâi, ”bogătașii” vremii, erau tratați cu preparate inspirate de bucătăria franțuzească, precump rață la cuptor cu sos de mere, antricot de vită cu cartofi, porumbel la cuptor, foie gras, piersici în jeleu chartreuse, eclere cu vanilie și ciocolata sau sorbet de pepene galben.
Cel puțin așa reiese dintr-un meniu din ziua naufragiului, vândut la sfârșitul lui 2015 la licitație pentru suma de 88.000 de dolari.
Nici la clasa a doua lucrurile nu stăteau prea rău, doar că diversitatea era mai mică. În seara zilei de 14 aprilie 1912, cu numai câteva ore înainte de naufragiu, se servise, printre altele, pește alb la cuptor, pui cu orez, miel cu sos de mentă, jeleu de vin roșu și înghețată americană.
Meniul pentru clasa a treia avea la bază bucătăria țărănească, simplă. Înainte de a-și găsi sfârșitul în apele înghețate ale Atlanticului, călătorii de la clasa a treia mâncaseră supă de legume, porc la cuptor, cu salvie și ceapă, mazăre, cartofi fierți, biscuiți, budincă de prune cu sos dulce și portocale.
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40, în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 2:30 în dimineaţa următoare. În tragedie şi-au pierdut viaţa 1.514 persoane din 2.228.