Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

10 februarie 2020 15:14   Internațional
Ultima actualizare:

Cercetătorii par să fi găsit veriga lipsă din lanțul de transmitere a coronaviruslui care a ucis sute de oameni în China şi SUA şi a îmbolnăvit alte zeci de mii de persoane. Pangolinul ar fi cel care a dus virusul de la animale la oameni. Acest animal este pe cale de dispariţie, însă unul dintre cele mai traficate mamifere. Carnea lui este considerată o delicatesă şi este foarte scumpă.

Pe măsură ce un coronavirus mortal se răspândește în China și începe să acapareze alte părți ale lumii, oamenii de știință încearcă să identifice modul în care oamenii au fost expuși pentru prima dată. Până se ştie că virusul este zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite de la animale la oameni. Cercetările genetice au confirmat că au avut originea în lilieci. Dar oamenii de știință cred că cel mai probabil un alt animal a servit ca intermediar între lilieci și oameni. 

Animalul respectiv ar putea fi pangolinul, un mamifer nocturn, cu o limbă mai lungă decât corpul său, scrie businessinsider.com.

Un grup de cercetători de la Universitatea Agricolă din China de Sud a descoperit că eșantioanele de la pacienții cu coronavirus erau 99% identice cu probele de virus prelevate de la pangolinii sălbatici, potrivit agenției de știri oficiale din China Xinhua. Cercetările lor nu au fost publicate sau confirmate de alți experți, dar oamenii de știință spun că rezultatele au sens, având în vedere ceea ce știm despre animale.

Pangolinii sunt adesea braconaţi pentru solzi de keratină, care sunt utilizate ca ingrediente în medicina tradițională chineză pentru tratarea unor afecţiuni printre care artrita şi astmul.

Carnea lor este considerată și o delicatesă în China și Vietnam.

Cum se transmite coronavirusul de la lilieci la oameni prin pangolin

Potrivit oamenilor de şriinţă, dacă liliecii aruncă fecale sau salivă asupra alimentelor consumate de un pangolin, animalul poate deveni un purtător al coronavirusului. Oamenii pot fi apoi expuși consumând carnea acestuia, permițând apoi transmiterea virusului de la persoană la persoană.

Ce știm despre pangolini până acum

În ciuda interacțiunilor forțate cu oamenii, pangolinii sunt în mare parte solitari în sălbăticie. Cu excepția unei specii, pangolinul african cu coada lungă, aceste animale își petrec cea mai mare parte a zilei dormind în copaci sau în gropi subterane. Noaptea, ei caută insecte precum furnicile și termitele cu limbile lor lungi și lipicioase, care se pot întinde până la 16 centimetri.

Pangolinii nu au dinți, dar se bazează pe alte caracteristici, cum ar fi ghearele ascuțite pentru a săpa prin movile de insecte sau pentru a îndepărta scoarța de copaci. De asemenea, au cozi puternice care le pot susține atunci când atârnă cu susul în jos de crengi.

Este ilegal să consumăm pangolin

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a „câştigat” titlul - de neinvidiat - de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.

Mai multe investigații au relevat faptul că pangolinii sunt încă tranzacționaţi în mod ilegal, în ciuda practicilor interzise de Convenția comerțului internațional cu specii pe cale de dispariție din 2016. De fapt, sunt considerate adesea cel mai traficat mamifer din lume - aproximativ 100.000 dintre ei sunt „smulși” din sălbatic în fiecare an.

Fundația China pentru Biodiversitate și Dezvoltare Verde, o organizație nonprofit cu sediul în Beijing, a descoperit că peste 200 de companii farmaceutice încă foloseau pangolin pentru aproximativ 60 de medicamente produse comercial.

Toate cele opt specii de pangolin sunt acum amenințate de dispariție, iar cel puțin trei specii - inclusiv pangolinul chinez - sunt listate ca fiind pe cale de dispariție critică de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Carnea de pangolin este foarte scumpă, preţul acesteia fiind de  aproximativ 2.200 dolari pentru 540 de grame de carne de pangolin, în SUA.

Ce animal a transmis SARS

Epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicatesă în China.  Multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, şi-au avut originea de la animale sălbatice.

Atât civetele cât și pangolinii sunt animale vândute frecvent pe piețele umede din China, care pun oamenii în contact strâns cu animale vii și moarte. Nu este clar, însă, dacă pangolinii au fost vânduţi pe piața de fructe de mare din Wuhan, China, de unde a apărut cel mai probabil noul coronavirus.

Citește și: 

S-a descoperit animalul care a transmis coronavirusul la oameni. Pangolinul este pe care de dispariție

«Nu mă tem de virusul ucigaș». Regizoarea Ioana Gomoi trăiește de doi ani în China

Mai multe