Ce galeș i-a privit Angela Merkel pe Macron și Trudeau la summitul G20

7 iulie 2017 16:47   Internațional
Ultima actualizare:

Întâmpinarea celor 19 lideri ai statelor participante la summitul G20 de către Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost atent observată de jurnaliști și trebuie spus că a meritat efortul. Merkel a avut reacții surprinzătoare față de marii lideri ai lumii.

Angelei Merkel i-a luat ceva timp până i-a întâmpinat și salutat pe toți cei 19 șefi de stat și de guvern care au participat la summitul G20 și în timp ce prezența unora dintre ei a exaltat-o de fericire, a altora i-a stârnit crispare și reticență, după cum precizează express.co.uk.

Aparent, momentul în care cancelarul german i-a întâmpinat pe lideri, a fost relativ plictisitor, privit la fața locului, dar observând cu atenția fotografiile care au surprins reacțiile lui Merkel, este notabil să menționăm că ea nu a fost încântată de prezența unor dintre ei, mai ales a lui Donald Trump.

Angela Merkel a fost numai zâmbete în momentul în care i-a întâmpinat pe premierul Canadei, Justin Trudeau, pe președintele francez, Emmanuel Macron și pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. S-au pupat amical, dar  cu o sinceră plăcere, în special cu Trudeau și Macron (cei doi chiar au închis ochii în momentul în care s-au apropiat). Și în cazul lui Vladimir Putin, întrevederea a părut destul de pozitivă. Merkel a fost destul de încântată să-l vadă pe liderul de la Kremlin și luându-ne după expresia de pe chipul lui, putem spune că sentimentul a fost reciproc.

În cazul lui Donald Trump, a lui Recep Erdogan, peședintele Turciei și a premierului britanic, Theresa May, plăcerea a fost vădit diminuată. Cancelarul Germaniei nu a părut deloc încântată de prezența acestora, iar salutul dintre ei a fost pur formal și rapid, fără conversații cordiale și priviri galeșe.

Nici Trump, nici Merkel nu au fost prea bucuroși sau zâmbitori când s-au văzut, au avut o strângere de mână rapidă, dar președintele american a „evacuat” repede spațiul din apropierea cancelarului german și și-a văzut de treabă.

Același gest nefavorabil s-a putut observa și în cazul președintelui turc, care atunci când a salutat-o pe Merkel, a ridicat palma dreaptă, în semn dezaprobator. Probabil Angela Merkel a încercat să-i spună cât este de încântată că a venit la summit (chiar dacă nu prea a fost), dar gestul lui Erdogan sugerează că a preferat mai degrabă să n-audă cuvinte cordiale.

Nici întrevederea dintre Theresa May, premierul Marii Britanii și Merkel nu a părut unul plin de entuziasm. Cele două politiciene să-au strâns mâinile, dar au păstrat o oarecare distanță, iar în cele din urmă, May a părăsit și ea zona din prezența lui Merkel. 

Mai multe