Ce nebuni! Vânează erupţiile vulcanilor

12 mai 2018 19:43   Internațional
Ultima actualizare:

Întreaga planetă a fost panicată de erupţie vulcanului Kilauea, din Hawaii, din 3 mai. 20.000 de oameni au fugit din calea valurilor de lavă de peste 1.100 de grade Celsius care mistuiau totul în calea lor. Întreaga insulă a fost cuprinsă de seisme de 5 grade, semn că Pământul clocoteşte în adâncuri. Ici, colo crusta se crăpa şi ţâşnea lavă încinsă. Însă această apocalipsă e mană cerească pentru agenţii de turism.

Deşi nu este cel mai mare vulcan din Hawaii, Kilauea este cel mai activ, având în vedere că după ce a erupt continuu timp de cinci ani, între 1979 şi 1984, iar apoi a clocotit non-stop. De fiecare dată când vulcanul erupea violent sau exploda spectaculos, milioane de turişti veneau aici să vadă minunăţia. Conform „The Telegraph”, în 2017 la Kilauea au venit nouă milioane de turişti din întreaga lume. Craterul Rim Drive a fost desemnat locul ales cu predilecţie de amatorii de pericol pentru fotografii cu telefonul mobil. Turiştii ignoră avertismentele emise de autorităţi. Însă taman acest pericol îi face pe mulţi să dea sume cuprinse între 5.000 şi 18.000 de dolari pentru a petrece şapte zile lângă cei mai periculoşi vulcani. Iată cele mai căutate atracţii „fierbinţi” din acest sezon, conform „The Telegraph”.

  • Muntele Vezuviu, Italia. Vezuviu are o înălţime de 1.281 de metri şi se află în cea mai dens populată regiune de pe glob. Ultima erupţie semnificantă a avut loc în 1944, când oraşul Napoli a fost grav afectat, însă vulcanologii sunt în alertă pentru că o alta se poate produce din clipă în clipă. Anual, peste 1,2 milioane de turişti vin aici să petreacă o noapte lângă crater.
  • Muntele Fuji, Japonia. Aflat la 145 km de Tokyo, muntele de 3.776 metri este una dintre cele mai mari atracţii din lume pentru turişti. Anual, aici vin peste 10 milioane de curioşi. Majoritatea urcă timp de 6 ore până în vârf să vadă craterul. Ultima erupţie a avut loc în 1707, însă vulcanologii spun că o nouă erupţie poate avea loc oricând, iar asta va acoperi Tokyo cu 10 cm de cenuşă.
  • Cotopaxi, Ecuador. Localnicii din Quito, Ecuador, trăiesc cu teama că în orice clipă „uriaşul” de 5.897 metri îi poate îngropa sub un morman de cenuşă piroclastică. Vulcanul este considerat unul dintre cei mai periculoşi din lume şi a scuipat cenuşă ultima oară, în 2015. Cei peste 5 milioane de turişti care vin anual aici, vor însă să asiste la un dezastru similar celui din 1903.
  • Muntele Etna, Italia. Vulcanul care priveşte de la înălţimea de 3.350 metri Sicilia oferă un spectacol piroclastic în fiecare noapte. În ciuda faptului că scuipă lavă şi cenuşă, turiştii se pot apropia destul de mult de crater, urcând pe grohotişul de pe un versant. peste 12 milioane de turişti vizitează vulcanul mergând cu trenul de jur-împrej, timp de trei ore.
  • Muntele Merapi, Indonezia. Vuclanul Merapi este cel mai activ din Indonezia. Se află la graniţa dintre provinciile Java Centrală şi Yogyakarta şi are 2.914 metri înălţime. Ultima erupţie a avut loc în 2010 şi a dus la o evacuare de proporţii pe o arie de 20 de km2 în jurul craterului. Peste 3 milioane de turişti vin anual în satul Selo, din nordul vulcanului pentru a-i pândi respiraţiile.
  • Vulcanul Teide, Tenerife. Sute de mii de turişti vin  în oraşul Garachico, din Tenerife, pentru a pândi fiecare mişcare a vulcanului Teide. În 1706, când a erupt ultima oară, vulcanul care are o înălţime de 3.718 metri a distrus complet oraşul atât de vizitat astăzi de turişti. Însă pentru a ajunge lângă crater, fiecare grup de turişti trebuie să angajeze un ghid din partea locului.
  • Muntele Arenal, Costa Rica. Vulcanul Arenal este unul dintre cei mai activi din lume. Este înconjurat complet de o pădure tropicală şi de câmpii de lavă. Însă localnicii le recomandă celor peste 7 milioane de turişti care vin aici pentru a admira vulcanul să nu se lase înşelati de frumuseţe. Uriaşul de 1.670 metri a erupt distrugător în 1968 distrugând oraşul Tabacon. A adormit în 2010, însă pregăteşte ceva rău...
Mai multe