Ce nebunie! Au fost inventaţi papucii care-ţi parchează musafirii şi ochelarii care te slăbesc

31 ianuarie 2018 13:37   Internațional
Ultima actualizare:

Viitorul sună bine! Au fost inventaţi ochelarii-minune care ne slăbesc, ne scapă de kilogramele în plus, ne vindecă de diabetul de tip 2 şi... ne calmează durerile de dinţi şi migrenele insuportabile. O altă invenţie revoluţionară care ne va simplifica viaţa începând cu 2018, vor fi papucii creaţi de Nissan care se „parchează” singuri şi îşi „plimbă” musafirii „ca pe roate”.

Ochelarii-minune

Cercetătorii de la spitalul Universitar Northwestern din SUA au creat ochelarii inteligenţi care nu ajută numai vederea, ci şi tratează o serie de boli, de la diabet la ameţeli. Sunt de asemenea de mare folos pentru slăbire. Ochelarii sunt în prezent testaţi pentru tratamentul de prevenire a diabetului de tip 2. Funcţionează pe ideea că ceasul biologic,  care controlează eliberarea de hormoni, este reglat de lumină. Celulele care detectează lumina din ochi, cunoscute drept fotoreceptori, trimit semnale ceasului biologic din creier, care ne reglează ritmurile de somn şi stare de veghe. Un studiu recent realizat de Northwestern University Hospital din SUA a arătat că ceasul biologic dictează de asemenea când pancreasul produce insulin pentru a controla zahărul din sânge, sensibilitatea la insulină reducându-se în timpul nopţii, potrivit unui alt studiu publicat în ziarul “Diabetes”, anul trecut. Ritmurile circadiene pot fi tulburate de statul în casă, munca la ore nepotrivite şi lipsa de soare iarna. Ochelarii-minune, numiţi Re-Timer, au patru LED-uri situate în partea superioară a ramei. Acestea sunt aprinse pentru a expune ochii la lumină intensă dimineaţa cu scopul de a regla eliberarea de insulină şi a scădea nivelul de zahăr din sânge. Pentru tulburări de somn, se foloseşte lumina verde care stimulează partea din creier responsabilă cu reglarea ciclului somn-veghe. Pe principii similare funcţionează şi ochelarii împotriva urerilor de dinţi sau alte dureri. Împotriva ameţelilor, ochelarii inteligenţi realizaţi de Spoton Therapeutics din Israel au mici dreptunghiuri pe lentile, care stabilizează tulburările ce produc starea de rău. Pentru slăbire, cercetătorii japonezi au creat ochelari inteligenţi care fac ca mâncarea să pară cu 50% mai voluminoasă. Ochelarii creaţi de cercetătorii de la Tokyo emit de asemenea o varietate de mirosuri, care îi fac pe cei care îi poartă să creadă că mănâncă alimente favorite în timp ce de fapt consumă  produse de dietă.

Papucii care-ţi parchează musafirii

Compania Nissan Motor Co. din Japonia a dezvoltat un sistem prin care papucioi se “parchează” singuri la intrarea unui han tradiţional, aşteptându-i pe musafiri să-i folosească. Când oaspeţii  termină să-i folosească, papucii se duc singuri în poziţia lor iniţială. Fiecare papuc este prevăzut cu două mici rotiţe, un motor şi senzori care îi fac să se deplaseze în coridorul cu podeaua de lemn folosind o formă de tehnologie ProPilot Park a Nissanului, simplificată. Aceeaşi tehnologie este folosită şi la maşinile Nissan cu baterii electrice. Senzori high-tech şi camera de luat vederi permit ca vehiculul să ajungă în siguranţă în spaţiile de parcare fără semnal de la şofer. Patru camera de înaltă rezoluţie  capabile să proceseze imaginea în timp real şi 12 senzori sonar evaluează ceea ce se află în jurul vehiculului. Şoferii pot folosi frâna, dacă e necesar. Însă ProPilot Park mânuieşte acceleraţia, ghidând maşina la parcare. Şoferii accesează sistemul cu o apăsare de buton. Hanul, care se află situat în oraşul Hakone, la 75 de kilometric sud-vest de Tokyo, e faimos pentru panorama spre Muntele Fuji pe care o oferă. Papucii care se parchează singuri vor fi lansaţi în martie de Nissan. De asemenea, vor fi create tatami, un fel de saltele tradiţionale, şi mese joase tot cu roţi care se pun de asemenea singure la loc după folosire. În 2016, Nissan a introdus scaunele de birou care se mută la loc după ce nu mai sunt folosite. De asemenea, compania japneză are în plan să creeze vehiculul electric care conduce singur până în 2020.

Mai multe