Ce te protejează mai bine: masca sau viziera? Descoperirea făcută de cercetătorii americani

16 septembrie 2020 17:06   Internațional
Ultima actualizare:

Masca, sau viziera? Care este mai eficientă împotriva coronavirusului? Unii înclină spre viziere, mizând pe faptul că le acoperă și ochii, că pot respira mai bine. Alții au mai multă încredere în clasicele măști. Cercetătorii le-au analizat pe amândouă și au dat verdictul.

Trei cercetători americani de la Florida Atlantic University au făcut teste pentru a studia mișcarea particulelor de dimensiuni naonometrice, comparabile cu cele ale coronavirusului. În cazul măștii, se vede cum aerosolii sunt expulzați în sus, între zona dintre nas și ochi, singurul mic spațiu pe unde ar putea ieși. La viziere, în schimb, chiar dacă în primă instanță ei sunt blocați, după mai multe minute aerosolii se împrăștie în mediul înconjurător, la distanțe rezonabile.  

Viziera permite răspândirea aerosolilor

„Concluziile experimentului sunt puțin îngrijorătoare. Noi folosim măștile pentru a nu da virusul mai departe, asta e principala lor funcție, de a bloca împrăștierea virusului atunci când suntem infectați. Dacă vrem să înțelegem cum funcționează, putem folosi analogia fumului de țigară. Când fumăm în spatele unei viziere și apoi dăm afară fumul, acesta inițial este blocat, apoi se împrăștie încetul cu încetul. Masca oferă mult mai multă protecție, viziera oferă mai puțin protecție. Când masca este făcută prost, aerosolii ies drept prin mască. Astfel, aceste măști pe care noi la folosim ar trebui validate înainte de a ajunge la consumatori”, a explicat pentru Digi 24 fizicianul Cristian Presură.  

Dr. Mihai Craiu: „Purtarea măștii nu scade voloarea oxigenului din sânge” 

Mii de părinți se lamentează pe rețelele sociale vizavi de cât de chinuiți sunt copiii lor, nevoiți să poarte mască la clasă, timp de câteva ore. Pentru a-i liniști, medicul pediatru Mihai Craiu a făcut o demonstrație care arată că purtarea măștii nu scade valoarea oxigenului din sânge. „Voiam să vă arăt, cu ajutorul unui pulsoximetru, că purtatul măștii nu produce hipoxie. Urmăriți cu atenție valorile de saturație (mereu sunt afișate valori peste 95%, cât ar fi cea mai mică valoare normală) si cele de puls (se vede că îmi este cald și sunt obosit, cu ceva tahicardie, având valori de 86-100/minut). Copiii vor fi bine. Nu vor avea nici un fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii. De profesori și bunici trebuie să avem grijă!”, dă asigurări specialistul. 

Mai multe