Ce trebuie să ştii despre Anul Chinezesc al Câinelui

10 februarie 2018 20:42   Internațional
Ultima actualizare:

Anul nou chinezesc a declanşat şi cea mai mare migraţie umană a început şi în acest an la data de 1 februarie! În 2016, agenţiile de turism chineze au înregistrat peste 2,9 miliarde de bilete cumpărate în perioada de 40 de zile cât durează Festivalul Primăverii sau trecerea într-un nou an. Perioada Chunyun (Noul An Lunar) începe cu 15 zile înainte de 16 februarie.

Statistic, 20% din populaţia planetei sărbătoreşte anul nou la 16 februarie. Trebuie menţionat că de obicei această dată nu este fixă şi pică într-una dintre zilele din intervalul 15 ianuarie şi 16 februarie. Fiecare an chinezesc, dintr-un ciclu care durează 12 ani, are un animal care îl patronează (Şobolan, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Şarpe, Cal, Oaie, Maimuţă, Cocoş, Câine şi Porc).

Anul 2018 este Anul Câinelui şi este sărbătorit în China, Filipine, Taiwan, Singapore, Vietnam şi alte ţări asiatice, dar şi în New York, Londra, Brisbane, Vancouver şi Sydney. În această perioadă, în China, toată lumea intră în cel mai lung concediu din an, care durează între 7 şi 12 zile. Studenţii şi elevii au o vacanţă de o lună.

Tradiţia îi obligă pe chinezi să revină la familie din orice colţ al lumii s-ar afla, exact după modelul Crăciunului la creştini. În total, de-a lungul acestui an se aşteaptă să se vândă 3 miliarde de bilete de avion, tren, vapor şi autocar. Sărbătoarea din seara de 16 februarie este o comemorare a anului care a trecut, o trecere în revistă a evenimentelor marcante.

În această perioadă sunt detonate peste 12 miliarde de artificii de mici sau mari dimensiuni, fiind una dintre cele mai mari sărbători pirotehnice din timpul anului. O altă asemănare cu sărbătoarea Crăciunului este reprezentată şi cromatica specifică: roşu, verde şi alb. În această perioadă se fac multe cadouri, majoritatea cu un caracter simbolic. Urarea tradiţională este „Guo Nian Hao” care înseamnă „Un An nou fericit!”. „Nian” este în mitologia populară un monstru care scurtează vieţile şi mănâncă pruncii, dar care se sperie de pocnitori, de artificii şi de culoarea roşie. În această perioadă în China se vând peste două miliarde de articole vestimentare, pentru că în noaptea de Anul Nou toată lumea trebuie să fie îmbrăcată cu ceva nou. La masa dintre ani se consumă prăjituri din orez, peşte şi gogoloaşe de orez cu verdeţuri. Bunicii le dăruiesc nepoţilor plicuri cu bani pentru a avea noroc în noul an şi bogăţie.

Legenda Zodiacului

Împăratul de Jad (n.r. zeitatea supremă în taoism) a decis că animalele trebuie să intre într-un calendar, însă doar primele 12 care vor ajunge la palat. Bivolul a ajuns primul, iar şobolanul a fost al doilea pentru că se suise pe spinarea bivolului sperând ca la poartă să i se suie pe bot şi să fie primul. Dar nu a reuşit. Pe vremea aceea, Pisica şi Şobolanul erau prieteni. Pisica l-a rugat pe Şobolan să o trezească în ziua prezentării la palat, dar Şobolanul nu a făcut-o. De atunci,  Pisica mănâncă Şobolani şi de aceea nu e în calendar. Tigrul a ajuns al treilea, Iepurele al patrulea şi Dragonul al cincilea. Câinele a fost retrogradat pe locul 11 pentru că în timpul cursei a încercat să-l muşte pe Iepure. De aceea, ordinea ultimelor şapte a rămas timp de milenii: Şarpe, Cal, Oaie, Maimuţă, Cocoş, Câine şi Porc.

Mai multe