Ce trebuie să știi despre Zika, noul virus care amenință planeta

2 februarie 2016 21:53   Internațional
Ultima actualizare:

Deși virusul Zika a fost descoperit în anii ’40, cei mai mulți oameni nu au aflat până de curând de existența lui și asta pentru că boala cauzată de el nu a părut niciodată atât de gravă ca acum.

Totul s-a schimbat spre sfârșitul anului 2015, când o epidemie a afectat peste un milion de persoane în Brazilia. De atunci, atenția oamenilor de știință s-a concentrat mult mai mult pe efectele pe care infectarea cu acest virus le-ar putea avea asupra creierului fătului, cauzând probleme pe termen lung ale funcțiilor cognitive.

Luni (1 februarie), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit că virusul Zika este o urgență medicală mondială și se așteaptă o răspândire masivă a acestuia în decursul acestui an, mai ales în America. Excepție fac Canada și Chile, unde țânțarul Aedes, purtător al virusului, nu și-a făcut încă aparițiam, se arată într-un articol publicat de site-ul Vox.

Simptomele infectării

Dacă o persoană este ciupită de un țânțar infectat cu Zika, perioada de incubație este între 2 și 12 zile. Cu toate acestea, multe dintre victimele afectate nu realizează că sunt purtătoare ale acestei boli până când simptomele devin evidente: febră, dureri de cap, ochi înroșiți, iritații la nivelul corpului, amețeală, dureri abdominale.

Descoperirile recente arată că Zika poate provoca microcefalie la nou-născuți, boală caracterizată de o dimensiune anormală a craniului și dezvoltare incompletă a creierului. Întrucât deocamdată nu există un vaccin împotriva virusului, cea mai bună soluție este încercarea de a stopa răspândirea țânțarilor purtători.

Când și unde a apărut virusul Zika

Zika a apărut în 1947, într-o pădure din Uganda, unde a afectat maimuțele. Până în 2007 au existat doar 14 cazuri de oameni infectați cu acest virus, însă în perioada 2013-2014, în Polinezia Franceză, numărul a explodat la 388 de cazuri. Apogeul a fost atins în decursul anului trecut, când boala a afectat oameni din peste 20 de țări din America Centrală și de Sud, dar și din zona Caraibilor.

Mai multe