Cea mai izolată mănăstire din lume! Turiștii nu au voie să viziteze

19 septembrie 2022 21:46   Internațional

Un loc unic în lume! Vârful Kaţhi este un monolit natural de calcar care se înalţă la 40 de metri în aer şi deasupra căruia se află cea mai izolată şi mai sacră biserică din lume. Situat în regiunea Imereti, la aproximativ 200 de kilometri vest de capitala Georgiei, Tbilisi, acest reper remarcabil este greu de atins.

Mănăstirea a fost construită între secolele VI-VIII de aşa-numiţii „stâlpnici” sau „călugării stâlpilor”. Aceştia credeau că rugăciunile făcute în astfel de vârfuri înalte şi izolate îi va îndepărta de orice dorinţă lumească şi îi va apropia de Dumnezeu. Stânca este cunoscută şi sub numele de Pilastrul, Stâlpul sau Coloana Kaţhi. Nu există trenuri în această parte a regiunii, aşa că singura modalitate de a ajunge acolo este cu maşina sau cu autobuzul. Însă, e o experienţă extraordinară care se intensifică doar pe măsură ce te apropii de stâncă.

O urcare abruptă pe nişte trepte pe jumătate terminate este semnul că vizitatorii sunt aproape de destinaţie. La baza stâncii, în partea dreaptă se află o mănăstire şi un mic paraclis. Ultima parte a drumului se face cu picioarele, dar turiştii trebuie să ştie că pot admira mănăstirea Kaţhi doar de jos. Din 2018, publicului i s-a interzis să urce stânca pentru a vizita biserica de deasupra, printr-un edict al Patriarhului Ilia al II-lea, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe din Georgia.

Turiştii n-au voie să urce

În prezent, numai călugărilor li se permite să se caţere acolo. Femeilor nu li s-a dat voie să escaladeze coloana în nici un moment al istoriei. În vârful stâncii Kaţhi se află biserica dedicată lui Maxim Mărturisitorul - un călugăr din secolul al VII-lea. Acolo, există o cameră de înmormântare, o pivniţă, un perete-cortină şi trei chilii pustniceşti. În fiecare zi, călugării care locuiesc în zonă fac drumeţia de 20 de minute, urcând pe o scară subţire de metal fixată pe marginea stâncii. Se spune că pelerinajul zilnic pentru a spune rugăciuni în vârf îi aduce mai aproape de Dumnezeu.

Până în 2015, oamenii care veneau la Kaţhi l-au întâlnit şi pe părintele Maxime Qavtaradze, care şi-a petrecut acolo 20 de ani din viaţă. El a fost ultimul călugăr care a trăit în vârful stâncii. Qavtarade a restaurat mănăstirea în 1995. El a fost şi cel care a construit scările ce urcă la lăcaşul de cult, potrivit BBC Travel. La baza stâncii se află biserica lui Simeon Stâlpnicul, acolo unde sunt ruinele unui zid vechi şi o clopotniţă. Călugării locali sunt acum singurii oameni de pe planetă cărora li se permite să facă escaladarea de 20 de minute pe scara de oţel de pe partea laterală a coloanei până în vârf.

Mai multe