Cea mai tensionată situație de la Războiul Rece încoace! Începe al Treilea Război Mondial?

12 decembrie 2021 17:40   Internațional
Ultima actualizare:

Butoi cu pulbere în apropierea graniţei României! Marea Britanie a trimis 290 de militari din trupele de elită în Polonia şi în Lituania, conform acordului NATO de apărare a celor 30 de ţări membre. Rusia a dislocat între 95.000 şi 170.000 de militari la graniţa cu Ucraina şi ameninţă cu un război nuclear.Cea mai tensionată situaţie de la Războiul Rece încoace! Marea Britanie a mai trimis joi, 9 decembrie, încă 140 de militari din trupele de elită în Polonia şi în Lituania pentru a participa la securizarea graniţelor în cazul atacării Ucrainei de către Rusia, alături de ceilalţi 150 de militari englezi. Trupele vor participa alături de armata poloneză la securizarea graniţei comune cu Belarus.

Putin, acuze la adresa NATO

Pe de altă parte, Rusia ameninţă cu un război nuclear ca în timpul tensiunilor provocate de prezenţa rachetelor nucleare în Cuba, din 1962, pe fondul tensiunilor din estul Europei, unde, susţin reprezentanţii de la Kremlin, NATO s-a apropiat periculos de mult de Rusia şi reprezintă o ameninţare constantă. Vladimir Putin a acuzat NATO la finele săptămânii trecute că asigură susţinere militară Ucrainei, care ameninţă integritatea Rusiei.

Conform analiştilor contactaţi de tabloidul britanic Daily Mail, invadarea Ucrainei va avea loc la începutul anului 2022 şi are ca scop poziţionarea lui Vladimir Putin într-o zonă de superioritate în vederea negocierilor cu ţările Occidentale şi NATO în privinţa ridicării embargoului economic impus după 2014, când a avut loc invadarea Crimeei. Putin intenţionează să creeze un stat pro-rus în teritoriul pe care îl va ocupa în 2022 şi să militarizeze puternic regiunea pentru ”a se proteja de ameninţarea NATO”.

SUA dă asigurări că-şi apără aliaţii

Acest plan face ca estul Europei să devină un veritabil butoi cu pulbere şi să ducă tensiunile în pragul extrem al declanşării unui conflict internaţional de proporţii. Preşedintele american în vârstă de 78 de ani, Joe Biden, rămâne ferm în sancţionarea economică a Rusiei în cazul invadării Ucrainei, în timp ce analiştii militari americani susţin că discuţiile de două ori avute săptămâna trecută cu Vladimir Putin nu au dezamorsat conflictul şi nu au ajutat la creionarea unei concluzii. Analiştii militari britanici estimează că în regiunea Voroneţ, unde sunt dislocate cele mai multe trupe ruseşti, va avea loc primul atac. Conform calculelor britanice, Rusia are la graniţa cu Ucraina peste 170.000 de militari. 

Israelul simulează un posibil bombardament

Pe de altă parte, Israelul a demarat un amplu exerciţiu aviatic pentru a simula un posibil bombardament asupra punctelor unde se ascund rachetele nucleare iraniene în Teheran. Acest exerciţiu a fost menit să descurajeze orice tentativă de ameninţare venită din partea Iranului care a reuşit în ultima vreme să îşi mărească simţitor stocul de uraniu îmbogăţit după ce între lunile martie şi noiembrie 2021, atât SUA, cât şi ţările occidentale nu au luat măsuri pentru a limita acest lucru. În cadrul întâlnirii de vineri cu cele opt state membre NATO din estul Europei, Klaus Iohannis a primit asigurări din partea lui Joe Biden că SUA ”îşi vor apăra aliaţii în cazul unei agresiuni militare”.

Mai multe