Cele mai periculoase animale din lume
Dintre toate animalele pământului, cu care împărţim, mai mult sau mai puţin teritoriul, 6 dintre ele au ucis, ucid şi vor ucide în continuare oameni. Click! a făcut o selecţie cu cele mai periculoase animale din lume, suficient de puternice să omoare un om fără prea mult efort.
Anual, se înregistrează sute de de accidente în care oamenii sunt răniţi sau ucişi de animale sălbatice. Animalele care au un venin cu nivel scăzut de toxicitate pot fi şi mai periculoase pentru oameni, deoarce ele pot produce această ''armă'' letală în cantităţi mari. Lista pe care o puteţi vedea mai jos conţine cele mai periculoase animale din lume.
1. Cele mai periculoase animale din lume: Viespea de mare
Cu un corp de aproximativ 30 de centimetri şi tentacule care adesea ating 3 metri, această meduză este cea mai mare de familia ei. Şi ea face parte din cele mai periculoase animale din lume. Originară din apele aflate în apropierea Australiei, ea se hrăneşte în special cu creveţi şi peşti de mici dimensiuni, pe care îi capturează cu ajutorul veninului. Din cauză că sunt transparente, există şanse destul de mari ca indivizii care înoată să atingă, din greşeală, de o astfel de creatură.
În cazul oamenilor, veninul acestei meduze provoacă o pierdere a moleculelor de potasiu la nivelul celulelor roşii, iar semnalele electrice care permit muşchilor să se contracte sunt perturbate şi astfel inima încetează să mai bată. Este considerată una dintre cele mai periculoase animale din lume, deoarece veninul acestei meduze funcţionează în mod similar cu injecţia letală folosită de unele state pentru pedeapsa capitală. Odată ce victima este injectată, ea mai are aproximativ 2-5 minute de trăit.
Printre cele cele mai periculoase animale din lume se numără şi scorpionii. Ei se întâlnesc în special în zonele tropicale. O singură înţepătură a acestuia poate ucide. În caz că sunt atacaţi, scorpionii îşi îndoaie deodată coada în formă de bici şi înţeapă fulgerator duşmanul. În funcţie de specie, există două feluri de venin. Cel dintâi paralizează sau omoară doar animalele mici, iar asupra omului efectele înţepăturii nu sunt grave, ci numai usturătoare, ca şi cum te-ar înţepa o viespe.
Pentru că sunt printre cele mai periculoase animale din lume, cel de-al doilea tip de venin, concentrat, ieşit din ghimpele otrăvitor de la coadă, poate aduce moarte omului, paralizându-i nervii şi inima. Un om moare în câteva ore, dacă nu-şi administrează imediat un antidot corespunzător.
3. Cele mai periculoase animale din lume: Păianjenii
Cele mai multe specii de păianjeni sunt inofensive, însă există şi alte specii veninoase, precum păianjenul australian cu pânza-pâlnie, care e şi el în top cele mai periculoase animale din lume.
Înţepătura acestui păianjen provoacă greaţă, spasme musculare faciale, transpiraţii abundente, salivare excesivă. În cazuri grave se poate ajunge şi la deces într-un interval de 15 minute de la injectarea acestuia.
4. Cele mai periculoase animale din lume: Cobrele
Mii de oameni sunt ucişi in fiecare an prin muşcăturile serpilor veninoşi. Cel mai rău dintre toţi este regele cobra, care nu trebuie neaparat sa muste ca să omoare, ci poate ucide prin scuiparea veninului, motiv pentru care este unul dintre cele mai periculoase animale din lume. Cobra indiană este un şarpe foarte agresiv, cu o lungime care nu depăşeşte doi metri. În India 50 de oameni mor în fiecare săptămână din cauza muşcăturii acestui şarpe. Înainte de a ataca, cobrele lansează unele avertismente, oamenii având totuşi o şansa să le evite.
5. Cele mai periculoase animale din lume: Crocodilii
Şi nu în ultimul rând, crocodilii sunt printre cele mai periculoase animale din lume. Aceştia pot lenevi majoritatea zilei, însă când le este foame pot avea prada într-o clipă în fălcile lor. Acest prădător ucide anual în jur de 2.000 de persoana. Se camuflează uşor sub apă şi atacă fulgerător atunci când victima se apropie.
6. Cele mai periculoase animale din lume: Ţânţarii din specia Anopheles
Deşi ţânţarii din majoritatea speciilor pot deveni purtători de boli, noi luăm contact doar cu puţini dintre aceştia. Ţânţarul Anopheles gambiae este unul dintre cele mai periculoase animale din lume şi este letal deoarece se reproduce în orice sursă de apă stătătoare, trăieşte mult timp şi preferă să se hrănească cu sângele oamenilor. Parazitul plasmodium, care cauzează malaria intră în fluxul sanguin odată cu saliva insectei şi în doar 60 de secunde ajunge la ficat, acolo unde începe să se înmulţească.