Cele mai riscante depăşiri

20 aprilie 2015 20:44   Internațional
Ultima actualizare:

Depăşirea ca manevră automobilistică este foarte clar stabilită şi încadrată în regulamentul de circulaţie pe drumurile publice. Cele mai riscante depăşiri au loc atunci când sunt încălcate una sau mai multe reguli ale unei depăşiri sau sunt forţate limitele.

Un şofer face o depăşire atunci când un vehicul trece înaintea unui alt vehicul sau pe lângă un obstacol aflat pe acelaşi sens de mers şi presupune să schimbe direcţia de mers şi să iasă de pe banda de circulaţie sau din şirul de maşini în care se afla.

Cele mai riscante depăşiri se fac la viteze mari

Manevra în sine este una periculoasă deoarece implică de obicei două maşini iar cele mai riscante depăşiri se fac la viteze mari. De obicei implică doi participanţi la trafic.

Pentru o depăşire cât mai sigură se recomandă respectarea câtorva reguli elementare care implică pregătirea manevrei, depăşirea propriu zisă şi revenirea pe banda iniţială. Nerespectarea unor etape sau efectuarea lor incorectă te poate pune în situaţia de a efectua una din cele mai riscante depăşiri. Printre acestea, pentru că sunt mai multe reguli şi un conducător auto ar trebui să le cunoască, sunt, semnalizarea depăşirii, să se asigure că cel depăşit nu e obligat să depăşască sau că nu a început deja să depăşască, să lase suficient spaţiu între maşina lui şi cea pe care o depăşeşte să reintre pe traiectoria iniţială după ce semnalizează şi se asigură că nu pune în pericol alţi participanţi la trafic

Cele mai riscante depăşiri se fac în locuri interzise

Şi el care depăşit are anumite obligaţii pentru a nu transforma o manevra banală într-una din cele mai riscante depăşiri. Nu trebuie să mărească viteza de deplasare şi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a şoselei sau a benzii de circulaţie astfel încât cel care depăşeşte să nu fie obligat să “iasă” foarte mult de pe traiectorie. Vehiculul depăşit nu trebuie să semnalizeze.

Bineînţeles că sunt şi o grămadă de situaţii în care manevra este interzisă tocmai pentru a nu o transforma într-una din cele mai riscante depăşiri, în curbe, în vârfuri de rampă, pe poduri, sub poduri, în intersecţii nedirijate, la trecerea la nive cu calea ferată şi mai aproape de 50 de metri de aceasta, pe trecerile de pietoni, este interzis să depăşeşti coloane sau să încalci linia continuă, şi bine înţeses acolo unde este interzisă depăşirea cu semnul de circulaţie aferent. Oricare din aceste reguli încalci transformi manevra într-una din cele mai risante depăşiri.

Mai multe