Cele mai stilate prime doamne ale SUA. Scandalul provocat de cea mai tânără

21 iulie 2016 14:45   Internațional
Ultima actualizare:

2016 ar putea fi anul în care la președinția Statelor Unite ale Americii va ajunge pentru prima oară o femeie. Este vorba despre o fostă primă doamnă, Hillary Clinton, cea care a adus pantalonii în garderoba de la Casa Albă. O revoluție, de bună seamă, dar dacă privim puțin în istorie, aflăm că titlul de cea mai scandaloasă locatară de la Casă Albă îi aparține celei mai tinere Prime Doamne, care a reușit să-și pună în cap femeile creștine pe la 1890.

De la Marta Washington la Michelle Obama, primele doamne de la Casa Albă au reprezentat întotdeauna un punct de atracție și o sursă de inspirație pentru publicul american. Nu e de mirare, așadar, că femeile le-au remarcat și au încercat să le copieze stilul personal. Iată cele mai stilate prime doamne ale Americii și ce anume le-a făcut imposibil de uitat, conform ogleschool.edu.

Dolley Madison (1809-1817)

Soția lui James Madison, cel de-al patrulea președinte american, a primit o educație religioasă și a crescut cu haine modeste, în culori închise. Imediat ce a renunțat la religie, a început să fie interesată de ultimele tendințe în modă. S-a făcut remarcată prin rochiile care îi lăsau la vedere gâtul și decolteul. La ceremonia de învestire a purtat un turban straniu, împodobit cu pene.

Frances Cleveland (1886-1889, 1893-1897)

Frances Cleveland avea numai 21 de ani când s-a măritat cu președintele în funcție Grover Cleveland și a rămas în istorie drept cea mai tânără primă doamnă de la Casa Albă. A avut o rochie de mireasă superbă, din satin ivoriu, cu o trenă împodobită cu flori de portocal.  Nu a purtat alte bijuterii decât inelul de logodnă.

A devenit în scurt timp un reper datorită ținutelor pe care le cumpărase din Europa înainte de nuntă. Coafura ei ”Frankie”, cu puful de la ceafă ras, părul strâns într-un coc înalt și bretonul umflat în față, a devenit, de asemenea, foarte populară.

A scandalizat Uniunea Femeilor Creștine cu rochiile care îi lăsau la vedere decolteul și umerii. Când acestea au făcut o petiție pentru a o împiedica să mai apară așa, pur și simplu le-a ignorat.

Grace Coolidge (1923-1929)

Soția lui Calvin Coolidge, cel de-al 30-lea președinte Al Statelor Unite, era complet diferită de cel supranumit ”Silent Cal” (Taciturnul Cal). Era plină de viață, caldă și cu un simț al modei mult înaintea epocii. A adoptat stilul flapper, stilul-vedetă al anilor 1920, alegând coafura bob și rochiile care urmăreau linia corpului și-i descopereau picioarele. Subțire, cu o constituție sportivă, Grace adora culorile tari și avea o slăbiciune pentru roșu.

Mamie Eisenhower (1953-1961)

Soția lui Dwight Eisenhower, cel de-al 34-lea președinte american, a rămas cunoscută pentru primul sărut prezidențial în public. Adora culoarea roz, blănurile, perlele și paietele. Era faimoasă pentru coafura ei, cu bretonul scurt, la care nu a vrut să renunțe nici măcar după ce aceasta s-a demodat.

Jackie Kennedy (1961-1963)

Soția lui John F. Kennedy, cel de-al 35-lea președinte american, este, categoric, cea mai stilată primă doamnă din istorie. A definit moda anilor 1960.

Rochiile-sarafan, pălăriile pillbox (plate, fără boruri), perlele, eșarfele mari, folosite pe post de pălării, și ochelarii de soare supradimensionați, iată numai câteva dintre elementele semnăturii ei de stil. Unul din designerii ei preferați a fost Oleg Cassini.

După moartea lui Jackie, a ieșit la iveală faptul că prima doamnă a contribuit decisiv la designul celor mai multe rochii și ținute din garderoba ei.

Nancy Reagan (1981-1989)

Soția lui Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte american, a fost, asemenea soțului ei, mulți ani actriță la Hollywood. Era adepta unui stil feminin, care se potrivea mănușă valorilor tradiționale pe care le apăra. Totodată, a rămas în istorie drept prima doamnă care a introdus luxul în administrația prezidențială.

Purta o anumită nuanță de roșu, denumită ulterior ”Reagan Red”. Printre designerii ei preferați în perioada pe care a petrecut-o la Casa Albă s-au numărat Oscar de la Renta și Galanos. A organizat numeroase petreceri elegante, cu actori de la Hollywood. De altfel, Nancy Reagan este cea care a făcut cele mai multe renovări la Casa Albă.

Hillary Clinton (1993-2001)

Soția lui Bill Clinton, cel de-al 42-lea președinte american, candidează ea însăși pentru un mandat la Casa Albă în 2016. Pe vremea când era prima doamnă, Hillary și-a schimbat de nenumărate ori coafura, dând de fiecare dată apă la moară jurnaliștilor care îi urmăreau mai degrabă evoluția stilului decât activitatea politică.

Totuși, Hillary Clinton a făcut istorie cu deux pièces-urile ei cu pantalon, în nuanțe șterse, pastelate, dar mai ales cu așa-numitele ”power suits”, costume masculine, sobre, despre care politicianul credea că îi reflectă mai bine personalitatea.

Michelle Obama (2009-2016)

Soția lui Barack Obama, președintele în funcție, a atras de la început atenția cu alegerile ei în materie de modă. Este cunoscută pentru pasiunea pentru culorile tari și designul minimalist. Nu ezită să cumpere de la designerii ”accesibili” precum J. Crew, Asos sau chiar Target.

A apărut de două ori pe coperta revistei de modă Vogue, dar a și fost criticată adesea pentru faptul că ”reciclează” ținutele, inclusiv rochia purtată în 2009, la prima ceremonie de învestire a lui Obama, care l-a adus în atenția tuturor pe designerul Jason Wu.

Mai multe