Cimitirul vestelor de salvare! Protest inedit în Piața Parlamentului din Londra

20 septembrie 2016 8:33   Internațional
Ultima actualizare:

2.500 de veste de salvare purtate de refugiați, dintre care 600 pentru copii, au fost înșirate în Piața Parlamentului de la Londra, Marea Britanie. „Cimitirul vestelor de salvere” - așa a fost descris protestul- a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice față de pericolul la care se expun refugiații, pentru a ajunge pe teritoriul Europei.

Doar în ultimul ani, mii de imigranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană, în disperarea de a fugi din țările lor afectate de război și de a-și salva familiile. Organizatorii protestului din Londra au vrut ca mesajul lor să ajungă la urechile liderilor mondiali, care s-au întâlnit la New York pentru a discuta criza refugiaților, în cadrul summitului ONU, luni (19 septembrie). Imaginile cu „cimitirul vestelor de salvare”, așa cum îl numește presa internațională, au făcut înconjurul lumii. Cel puțin trei sferturi din aceste veste expuse în Piața Parlamentului din Londra au fost purtate de copii. Unele dintre ele au încă abțipildele Disney, lipite acolo de copiii refugiați care nu au mai apucat să se bucure de copilărie. Potrivit unei statistici ONU, 11 imigranți mor zilnic pe mare încercând să ajungă în țările europene.

Numărul acestor veste pare impresionant, dar nu e nici pe aproape de numărul real al morților. De când a început criza, între 1 ianuarie 2015 și august 2016, aproximativ 7.000 de refugiați au murit încercând să ajungă în Europa. Vestele de salvare expuse la protestul din Londra au fost purtate de refugiații care au încercat să treacă pe mare, din Turcia spre insula elenă Chios, conform site-ului presstv.ir. Acest protest vine după ce premierul Marii Britanii Theresa May a anunțat că va implementa controale mult mai aspre la graniță, pentru a reduce numărul imigranților care intră pe teritoriul britanic, susținând că aceasta este dorința poporului englez. Imediat după declarațiile făcute de aceasta, mii de londonezi au ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea față imigranți, cu sloganul deja cunoscut întregii lumi: „Refugees are welcome here” (refugiații sunt bineveniți aici).

Mai multe